Siirry sivun sisältöön

Hepatiitti A ja raskaus

Hepatiitti A eli keltatauti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Se tarttuu ulosteiden saastuttaman veden ja ruoan kautta tai virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä.

Hepatiitti A on hyvin yleinen ja sen mahdollisuus on huomioitava erityisesti Välimeren etelä- ja itäpuolisissa maissa, Venäjällä, Baltian maissa ja kehitysmaissa. Ruokailun ja WC-käyntien yhteydessä on hyvä muistaa käsihygieniasta huolehtiminen.

Hepatiitti A:n oireita ovat kuume, väsymys, pahoinvointi ja ripuli sekä ihon ja silmien keltaisuus. Tauti voi olla vähäoireinen, mutta myös oireettomat henkilöt levittävät virusta. Tauti johtaa hyvin harvoin vaaralliseen maksan toiminnan häiriöön. Tauti paranee usein 2–4 viikossa, mutta oireet voivat jatkua pidempään.

Sairastettu tauti antaa elinikäisen suojan. Hepatiitti A:lta voi suojautua rokotteella (Havrix), joka annetaan kahdessa osassa. Suojan kesto on ainakin 30 vuotta, mutta suoja voi olla mahdollisesti myös elinikäinen. Rokote voidaan antaa myös raskausaikana, mikäli tartunnan mahdollisuus on ilmeinen. Rokote voidaan antaa myös altistuksen jälkeen, ja rokotteen teho on erinomainen, mikäli altistuksesta on kulunut enintään kaksi viikkoa.

Hepatiitti A ei siirry sikiöön, eikä erityisseurannalle raskausaikana ole tarvetta. Imetykselle ei ole estettä.

Päivitetty 29.10.2020