Vauvan tarpeet tuovat raskauden alusta alkaen paineen muokata elämäntyyliä vauvaystävälliseksi. Ruokavalio, liikunta, lääkkeet, nautintoaineet, matkustaminen ja työnteko joutuvat uudenlaiseen puntariin. Ihanteellisessa tilanteessa tuleva puolisokin alkaa muokata elämäntyyliään jo tässä vaiheessa. Usein parit pohtivat, millaisia vanhempia heistä tulee ja mitä lapsen syntymä muuttaa parisuhteessa. Kuvitelma tai toive hyvästä vanhemmuudesta voi olla täydellisyyttä tavoitteleva ja siten pelottavakin.
Parisuhteeseen tulee uusi ulottuvuus, kun puolisoiden lisäksi ollaan myös perhe. Vauvan odotus voi myös laukaista kriisin parisuhteessa erityisesti silloin, jos raskaus on alkanut yllätyksenä suunnittelematta. Myös mahdolliset sisarukset käsittelevät tulevaa muutosta kukin omalla tavallaan. Vaikka lapset ovat yleensä iloisia kuullessaan uudesta tulevasta sisaruksesta myös mustasukkaisuuden ja ulkopuolisuuden tunteet kuuluvat asiaan. Sisarusten suhdetta vauvaan voi edistää kannustamalla heitä juttelemaan tai vaikka laulamaan vauvalle.
Raskauden etenemisen myötä mielikuvat ja ajatukset tulevasta lapsesta aktivoituvat
Vuorovaikutus vauvan kanssa alkaa jo raskauden aikana. Vanhemmat oppivat vauvan vuorokausirytmin ja huomaavat, millaisiin ääniin vauva reagoi. Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana nainen valmistautuu synnytykseen ja vauvan kohtaamiseen. Äidin mieli herkistyy kuuntelemaan vauvan viestejä kohdusta. Ajatukset keskittyvät yhä useammin synnytyksen jälkeiseen aikaan. Tulevat vanhemmat kokevat usein huolta ja epävarmuutta siitä, millaisia vanhempia he tulevat olemaan ja kuinka he jaksavat ja osaavat. Vanhemmat valmistelevat kotia uutta perheenjäsentä varten ja tekevät samalla mielessään tilaa tulokkaalle. Vauva alkaa tuntua yhä todellisemmalta.
Kun lapsi syntyy, alkaa tutustuminen todelliseen lapseen
Lapset ovat erilaisia ja ilmaisevat itseään omalla tavallaan. Jo vastasyntynyt ilmaisee mielialojaan, mielipahaa ja mielihyvää. Aluksi vuorovaikutus vauvan kanssa on ihmettelemistä ja yhteisen rytmin löytämistä. Vauva oppii näyttämään tunteitaan ja vanhempi oppii ymmärtämään niitä ja vastaamaan niihin. Vanhemmuus kasvaa lapsen mukana.