Siirry sivun sisältöön

Parisuhde ja seksuaalisuus synnytyksen jälkeen

Vauvan synnyttyä parisuhde muuttuu ja uusien roolien opettelu vie aikaa. Jakamalla tunteita ja kokemuksia voi ymmärtää kumppania paremmin.

Vauvan synnyttyä on luonnollista, että huomio on uudessa perheenjäsenessä ja uuden elämänvaiheen opettelussa. Tällöin voi tuntua, ettei parisuhteelle jää aikaa. Parisuhteen ylläpitäminen on kuitenkin arjen pieniä tekoja, katseita ja kosketuksia.

Naisen keho käy läpi suuria muutoksia niin raskausaikana kuin synnytyksen jälkeen. Imetyksen aikainen hormonituotanto vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Mahdollisten repeämien tai välilihaan tehdyn leikkauksen paraneminen vie aikaa. Emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktioiden palautumiseen kuluu noin 8–12 viikkoa.

Yhdyntöjen aloittamisen ajankohta on yksilöllinen. Yhdyntää voi kokeilla, kun välilihan ja emättimen alueella ei ole kipuja. Imettävien äitien kannattaa käyttää liukuvoidetta ja paikallisesti annosteltavaa estrogeeniä. Estrogeeni vahvistaa kuivia ja ohuita limakalvoja.

Lapsivuodeajan ehkäisy on hoidettu monella pariskunnalla puutteellisesti, ja uuden raskauden pelko voi vähentää merkittävästi seksuaalista halukkuutta. Ennen jälkitarkastusta kondomi yhdistettynä liukuvoiteeseen ja huolelliseen käyttöön on hyvä ehkäisymenetelmä. Jälkitarkastuksessa suunnitellaan jatkoehkäisy. Varmempia menetelmiä ovat progestiinia sisältävät ehkäisytabletit (minipillerit), ehkäisykapselit ja kierukka. Kierukka ja kapselit voidaan asettaa jo jälkitarkastuksessa. Pillerit voi aloittaa heti tarkastuksen jälkeen.