Siirry sivun sisältöön

Virtsankarkailun tutkiminen

Vastaanotolle tuloa ei tarvitse jännittää. Virtsankarkailua voidaan hoitaa konservatiivisesti, lääkkeellisesti tai leikkaushoidolla. Kaikkea virtsankarkailua ei voida hoitaa leikkauksella.

Virtsankarkailun perustutkimukset tehdään avoterveydenhuollossa. Vastaanotolle tullaan rakko täynnä, koska muutoin karkailun tutkiminen ei ole mahdollista. Tarvittaessa perusterveydenhuolto ohjaa potilaan erikoissairaanhoitoon.

Lääkäri selvittää virtsankarkailun tyyppiä haastattelun ja haitta-aste kyselyn avulla. Kotona ohjataan täyttämään virtsaamispäiväkirja, jolla saadaan tärkeää tietoa rakon varastoimiskyvystä, virtsaamiskerroista ja juomistavoista. Lääkäri tekee myös gynekologisen perustutkimuksen lantionpohjan rakenteiden tarkistamiseksi. Samassa yhteydessä tehdään yskäisytesti, jossa potilasta pyydetään täydellä rakolla yskimään ponnistusvirtsankarkailun esiin saamiseksi. Koska virtsatietulehdus voi aiheuttaa virtsankarkailua, otetaan myös virtsanäyte. Jos karkailun tyyppi jää edelleen epäselväksi voidaan lisätutkimuksia tarvittaessa tehdä erikoissairaanhoidossa.

Päivitetty 21.10.2020