Nuorilla, synnyttämättömillä kohdunrunkosyöpää sairastavilla naisilla, joilla on matalan riskin tyyppi 1:n kohdunrunkosyöpä ja raskaustoive, voidaan harkita fertiliteettiä säästävää hoitoa. On kuitenkin huomioitava, että fertiliteettiä säästävä kohdunrunkosyövän hoito ei ole standardihoitoa.
Hoitopäätöksen tekee aina gynekologinen syöpälääkäri. Diagnoosi on varmistettava gynekologiseen patologiaan erikoistuneelta patologilta. Potilas on tutkittava lapsettomuuspoliklinikalla ennen ja jälkeen fertiliteettiä säästävän hoidon.
Diagnoosi ja taudin paikallinen levinneisyys varmennetaan kohtuontelon tähystyksellä, kaavinnalla ja lantion magneettikuvauksella. Säästävä hoito vaatii tarkkaa seurantaa ja toistuvia tutkimuksia. On ymmärrettävä, että lopulta kohdunpoisto on tarpeen, jos hoito epäonnistuu ja/tai lapsiluku on täynnä.
Fertiliteettiä säästävässä hoidossa käytetään hormonikierukkaa ja suun kautta otettavia keltarauhaspillereitä. Hoitovaste arvioidaan 3 - 4 sekä 6 kuukauden kuluttua kohtuontelon tähystyksellä, kudosnäytteillä ja kuvauksella. Jos hoidolla on saavutettu täydellinen vaste, suositellaan raskautta kuuden kuukauden sisällä. Jos hoidolla ei vastetta saavuteta, hoidetaan syöpä standardikirurgian tavoin. Synnytyksen jälkeen suositellaan kohdun ja sivuelinten poistoa.