Siirry sivun sisältöön

Sektio eli keisarileikkaus ja muut synnytyksen erityistilanteet

Raskauden ja synnytyksen aikana voi tulla tilanteita, joissa asiat eivät etene luonnollisesti, vaan tarvitaan lääketieteellisiä toimenpiteitä vauvan tai äidin terveydentilan vuoksi.

Keisarileikkaukseen voi olla monia syitä, joista yleisimmät ovat vauvan asettuminen perätarjontaan, jolloin vauva on syntymässä peppu edellä (tavallisesti vauva syntyy pää edellä), aiemmat keisarinleikkaukset tai epäsuhta vauvan koon ja äidin lantion välillä. Sektio eli keisarileikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa (spinaali- tai epiduraalipuudutuksessa).

Vauva syntyy muutaman minuutin kuluttua leikkauksen alkamisesta. Leikkaava lääkäri nostaa vauvan kätilön syliin ja kätilö näyttää vauvan vanhemmille. Lapsen voinnin perusteella kätilö tekee tarvittavat toimenpiteet, tarkastaa ja kuivaa lapsen. Lastenlääkäri on tarvittaessa paikalla. Jos vauvan ja äidin tilanne sallivat, kätilö voi laittaa vauvan äidin rintakehän päälle ihokontaktiin. Ensi-imetys on mahdollista heti leikkauksen jälkeen.

Isä/puoliso tai tukihenkilö voi yleensä olla mukana suunnitelluissa ja joissain sairaaloissa myös kiireellisissä keisarileikkauksissa eli silloin, kun alatiesynnytyksessä ilmenee äkillinen tarve päättää synnytys. On tilanteita, jolloin vauvan on synnyttävä välittömästi. Silloin äiti nukutetaan ja tehdään hätäsektio. Tässä tilanteessa isä/puoliso tai tukihenkilö odottaa yleensä leikkaussalin ulkopuolella vauvan syntymää. Henkilökunta kertoo leikkauksen kulusta läheisille mahdollisimman pian.

Äiti on tarkkailtavana leikkauksen jälkeen heräämössä, jossa myös isä/puoliso tai tukihenkilö voi olla mukana sairaalan toimintatapojen mukaisesti. Sairaalan käytänteistä johtuen vauva siirretään äidin heräämössä olon aikana lapsivuodeosastolle tai vastasyntyneiden valvontayksikköön. Tuolloin isällä/puolisolla tai tukihenkilöllä on hyvä mahdollisuus olla vauvan kanssa, pitää häntä sylissä tai ihokontaktissa. Kätilöt opastavat mielellään tässä ainutlaatuisessa ensikohtaamisessa.

Päivitetty 2.11.2020