Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyä lapsettomuudesta

Askarruttaako lapsettomuus mieltäsi? Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin lapsettomuudesta.

Kun raskautta on yritetty samassa parisuhteessa vuoden ajan.

Mikäli kuukautiskierrossa tai yhdynnöissä on ongelmia, itsellä tai puolisolla on raskauteen vaikuttavia tekijöitä kuten perussairauksia tai lääkityksiä, on raskaustoiveesta hyvä keskustella oman lääkärin kanssa jo aikaisemmin.

Naispari ja itsellinen nainen voi hakeutua alkututkimuksia varten lääkärin vastaanotolle, kun raskaustoive on ajankohtainen.

Kyllä voi. On huomioitava, että julkisella puolella lapsimäärän suhteen on rajoituksia, yksityisillä klinikoilla niitä ei yleensä ole.

Kyllä voi, tosin se on harvinaista. Erityisesti miehillä on tiedossa geneettistä jatkumoa siittiötuotannon heikkenemisessä. Naisilla erityisesti monirakkulainen munasarjaoireyhtymä voi esiintyä äidillä ja tyttärellä, mutta oireyhtymä on monitekijäinen ja munosolunirtoamishäiriö on yleensä hoidettavissa.

Erittäin suuri ikäero voi aiheuttaa pohdintaa vanhemmuudesta, ja siten ikäero joskus voi vaikuttaa lapsettomuushoitojen toteutukseen. Ikäerolla on merkitystä erityisesti adoptioharkinnassa.

Julkisella puolella lapsettomuushoitoja ei sterilisaation jälkeen toteuteta. Yksityispuolella lapsettomuushoitoja tai sterilisaation purkuja voidaan toteuttaa.

Julkisen terveydenhuollon lapsettomuustutkimukset ja -hoidot ovat mahdollisia vain, jos ulkomailla asuva puoliso sitoutuu maksamaan omat tutkimus- ja hoitokulunsa tai hän on saanut niihin maksusitoumuksen.

Yksityisillä lapsettomuusklinikoilla lapsettomuustutkimukset ja -hoidot ovat yleensä mahdollisia.