Siirry sivun sisältöön

Närästys raskausaikana

Närästys on tavallinen vaiva raskauden aikana. Sen yleisin syy on kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu.

Närästys johtuu yleisimmin vatsaontelon paineen kasvusta. Paineen kasvu johtuu mahalaukkuun kohdistuvasta aiempaa suuremmasta ulkoisesta paineesta mahalaukun laajentuessa ruokailun jälkeen. Samalla hormonitoiminta johtaa ruokatorven sulkijalihaksen löystymiseen, mikä voi johtaa mahalaukun sisällön sulamista edistävän happaman nesteen karkaamiseen ruokatorven puolelle. Tämä neste sisältää runsaasti erilaisia entsyymejä, jotka ruokatorven seinämän kanssa kontaktiin joutuessaan aiheuttavat tulehduksenkaltaisen ärsytysreaktion, joka aistitaan närästyksenä.

Närästys voi tuntua poltteluna, pistelynä keskellä ylävatsaa tai heti rintalastan takana. Röyhtäilyn seurauksena voi tulla nieluun saakka mahalaukun sisältämää nestettä, joka tuntuu happamana makuna suussa tai poltteluna nielussa. Tyypillisesti oireilu voi pahentua makuuasennossa tai eteenpäin kumartuessa.

Närästystä voi yrittää lievittää syömällä kerralla aiempaa pienempiä ruokamääriä sekä välttämällä voimakkaasti maustettuja, rasvaisia ja paistettuja ruokia. Raskasta ruokailua on syytä välttää juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta mahalaukku olisi ehtinyt lähteä tyhjentymään ennen makuulle menoa eikä mahalaukun suun sulkijalihakseen kohdistuisi enää niin voimakasta painetta kuin heti aterioinnin jälkeen.

Oikealla kyljellä maatessa mahalaukku pääsee tyhjenemään helpommin kuin vasemmalla kyljellä maatessa. Kun ylävartalo on kohoasennossa, painetta ruokatorveen päin on vähemmän. Nämä asennot voivat helpottaa oireilua makuuasennossa. Oiretta voi yrittää lievittää esimerkiksi apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla, joiden tarkoitus on lievittää ruokatorven ja mahalaukun ärsytystä. Pyydä kuitenkin apua farmaseutilta ja kerro hänelle tilanteestasi, sillä hän osaa kertoa valikoimista tarkemmin ja auttaa valitsemaan juuri tilanteeseesi sopivan tuotteen. Osa närästystä helpottavista valmisteista on reseptilääkkeitä. On myös tärkeää, että oireestasi neuvolassa sinua hoitaville henkilöille.