Siirry sivun sisältöön

Hyvien rasvahappojen käyttö raskauden aikana

Monityydyttämättömät rasvahapot ovat elintärkeitä myös raskausaikana. Keho ei pysty tuottamaan näitä rasvahappoja itse, joten ne täytyy saada ravinnosta.

Monityydyttämättömiä rasvahappoja on pehmeässä rasvassa. Tärkeimpiä rasvahappoja ovat omega-3- ja omega-6-rasvahapot. Hyviä omega-3-rasvahappolähteitä ovat rasvaiset kalat, kuten lohikalat, rypsiöljy ja saksanpähkinät. Omega-6-rasvahappoja on rypsiöljyn lisäksi muissakin kasviöljyissä, kuten maissi-, auringonkukka- ja seesamöljyssä.

Sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja tarvitaan kehon normaaleihin toimintoihin, kuten munuaistoimintaan ja verenpaineen säätelyyn sekä puolustuskyvyn ylläpitoon. Omega-3-rasvahapoilla on lisäksi veritulppariskiä pienentävä vaikutus. Molempien omega-perheiden rasvahappoja tarvitaan, ja näiden rasvahappojen riittävä saanti on välttämätöntä sikiön ja lapsen normaalin kehityksen ja kasvun kannalta.

Kalaöljyvalmisteet sisältävät omega-3-rasvahappoja

Kalaöljyvalmisteita markkinoidaan raskauden ajalle vähentämään verenpaineen nousua, pienentämään ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja edistämään syntyvän lapsen keskushermoston kehitystä. Tutkimukset eivät kuitenkaan ole osoittaneet valmisteiden pienentävän ennenaikaisuuden tai sikiön kasvunhidastuman varaa tai jälkeläisten allergiariskiä. Kapseleista saatavien rasvahappojen käyttäytymistä elimistössä tunnetaan myös huonosti. Koska hyötyjä ei ole osoitettu, käytölle raskauden aikana ei ole perusteita eikä käyttöä siksi suositella. Kalanmaksaöljyä ei pidä käyttää raskauden aikana sen sisältämän A-vitamiinin vuoksi. Ravintolisinä myytävien valmisteiden puhtautta ei myöskään valvota säännöllisesti.

Monipuolinen ruokavalio

Sen sijaan monipuolisen ruokavalion, joka sisältää suositusten mukaisen määrän kalaa sekä muita pehmeää rasvaa sisältäviä ruoka-aineita, terveyshyödyt ovat kiistattomat myös sikiön ja lapsen kehityksen kannalta. Tärkeät omega-sarjan rasvahapot onkin turvallisinta saada suoraan ravinnosta. Ravinnosta saadaan muitakin ravintoaineita, ja tällöin myös omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saanti on tasapainossa. Kala-ateria 2-3 kertaa viikossa ja kasviöljyjen käyttö ruoanlaitossa riittää turvaamaan riittävän omega-rasvahappojen saannin myös raskauden aikana. Kalalle allergisten ja kasvisruokavaliota noudattavien odottavien äitien kannattaa keskustella neuvolassa ruokavaliosta, joka riittää turvaamaan omega-rasvahappojen riittävän saannin.

Mikäli raskauden aikana käyttää omega-3-valmisteita, niiden ja muiden kalaöljyvalmisteiden käyttö suositellaan lopetettavaksi vähintään kuukausi ennen suunniteltua leikkaustoimenpidettä tai synnytyksen oletettua ajankohtaa. Omega-3-valmisteet heikentävät veren hyytymiseen liittyvien verihiutaleiden eli trombosyyttien toimintaa. Verihiutaleiden toiminnan heikentyessä muun muassa vuotoriski on suurentunut toimenpiteiden yhteydessä.