Siirry sivun sisältöön

Mitä on seksuaaliväkivalta?

Seksuaaliväkivalta on seksuaalisia tekoja ilman toisen suostumusta.

Seksuaalinen teko ilman suostumusta voi tapahtua joko niin, ettei toinen anna suostumustaan tai niin, ettei kyseinen henkilö ole esimerkiksi ikänsä, päihtymyksensä tai psyykkisen tilansa vuoksi kykenevä antamaan suostumustaan.

Seksuaaliväkivalta voi ilmetä todella monin eri tavoin, mutta kaikille tavoille on yhteistä seksuaalinen toiminta ilman tai vastoin vastapuolen suostumusta. Seksuaalinen väkivalta ei edellytä fyysisen väkivallan käyttöä, sillä seksuaalinen toiminta pakottamalla ja/tai ilman toisen suostumusta on väkivaltaa yksilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja koskemattomuutta vastaan.

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee seksuaaliväkivallan seuraavasti:

”Seksuaaliväkivalta tarkoittaa mitä tahansa seksuaalista tekoa, yritystä saada seksuaalisia tekoja, ei-toivottuja seksuaalisia kommentteja tai lähestymisiä, tai yrityksiä kaupata, tai muulla tavoin suunnata ihmisen seksuaalisuutta, joka tapahtuu pakottamalla ilman suostumusta, riippumatta heidän suhteestaan uhriin, missä tahansa ympäristössä, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, kotona ja työssä.

Pakottaminen voi kattaa koko spektrin voimankäytön asteita. Fyysisen voiman lisäksi pakottaminen voi sisältää psykologista pelottelua, kiristystä tai muita uhkia - esimerkiksi fyysisen vahingoittamisen uhkaa, työstä irtisanomista tai haetun työn eväämistä. Pakottaminen voi myös tapahtua, kun uhriksi joutuva henkilö ei pysty antamaan suostumusta - esimerkiksi ollessaan humalassa, huumattuna, unessa tai henkisesti kyvyttömänä ymmärtää tilannetta.

Seksuaalinen väkivalta sisältää raiskauksen, joka määritellään fyysisesti pakotetuksi tai muutoin pakotetuksi penetraatioksi - vaikkakin vähäisenä - vulvaan tai anukseen, peniksen, muiden ruumiinosien tai esineen avulla. Edellä mainitun yritystä kutsutaan raiskauksen yritykseksi. Kahden tai useamman rikoksentekijän toteuttama raiskaus tunnetaan joukkoraiskauksena. Seksuaaliseen väkivaltaan voi sisältyä muuntyyppisiä pahoinpitelyjä liittyen sukupuolielimiin, mukaan lukien pakotettua kontaktia suun ja peniksen, vulvan tai anuksen kanssa.”

Seksuaaliväkivallan muotoja tapahtuu eri olosuhteissa ja asetelmissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi:

 • raiskaus avioliiton tai sukulaisuussuhteen sisällä

 • tuntemattoman tekemä raiskaus

 • järjestelmällinen raiskaus aseellisen selkkauksen aikana

 • ei-toivotut seksuaaliset lähestymiset tai seksuaalinen häirintä mukaan lukien seksin vaatiminen vastapalveluksena

 • psyykkisesti tai fyysisesti rajoittuneiden seksuaalinen hyväksikäyttö

 • lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

 • pakkoavioliitto tai avoliitto mukaan lukien lasten avioliitto

 • kieltäminen oikeudesta käyttää ehkäisyä tai suojautua sukupuolitaudeilta

 • pakkoabortti

 • väkivaltaiset toimet naisten seksuaalista koskemattomuutta vastaan mukaan lukien naisten sukupuolielinten silpominen ja pakolliset neitsyyden tarkastukset

 • pakotettu prostituutio ja ihmiskauppa seksuaaliseen hyväksikäyttöön.