Siirry sivun sisältöön

Auta seksuaaliväkivallan uhria hänen ehdoillaan

Uhri käy läpi voimakkaita ja vaihtelevia tunteita, mikä on luonnollista ja parantavaa. Osoita, että ymmärrät ja hyväksyt uhrin tunteet.

Erilaisten tunteiden kokeminen on tärkeää. Itkeminen, sureminen ja vihasta ja peloista puhuminen auttavat.

On mahdollista, että uhri ei halua puhua asiasta. Lisäksi hän saattaa vaikuttaa siltä, ettei tunne mitään. Tämäkin on luonnollista ajoittain. Välttäessään tapahtunutta koskevia ajatuksia ja tunteita uhri lepää ja kerää voimia toipumiseen. Kuitenkin jos välttäminen on jatkuvaa, tapahtunut ei tule käsitellyksi. Tällöin uhria on hyvä rohkaista kohtaamaan tapahtunut. Kerro uhrille, että olet käytettävissä, kun hän on valmis puhumaan. Jos tapahtuneen välttely jatkuu, ammattiapu auttaa eteenpäin.

Toisinaan on vaikea löytää oikeita sanoja. Lohdutusta ja turvaa tuo sanojen sijaan se, että pysyt lähellä ja osoitat välittäväsi. Joskus halaaminen tai kädestä pitäminen lohduttaa sanoja enemmän. Joskus uhri ei halua kosketusta. Kuuntele ja kysy suoraan, millaista apua hän toivoo. Seksuaalisen väkivallan kokemus vaikuttaa väistämättä uhrin omaa seksuaalisuutta koskeviin ajatuksiin ja tunteisiin. On tärkeää antaa hänen edetä omassa tahdissaan. Ole kunnioittava ja hienotunteinen. Toipumiseen vaadittava aika on yksilöllinen. Ole kärsivällinen. Älä odota uhrin selviytyvän nopeammin kuin hän on siihen valmis.

Päivitetty 16.11.2020