Siirry sivun sisältöön

Ummetus raskauden aikana

Ummetus on yleinen vaiva raskausaikana. Ummetuksesta puhutaan, kun ulostamiskertoja on harvemmin kuin kolmesti viikossa tai ulostaminen on hyvin vaikeaa kiinteän ulostemassan takia.

Ummetuksen syyt

Mikäli ravinnossa ei ole tarpeeksi kuitua ja nesteitä tai liikunnan määrä on liian vähäinen, ulostemassan liikkuminen eteenpäin suolistossa hidastuu ja nestettä poistuu liikaa, mikä tekee ulosteesta kovan ja kuivan.

Jotkin lääkeaineet saattavat aiheuttaa ummetusta. Esimerkiksi joillakin raskaana olevilla raskausaikana käytettävät rautavalmisteet aiheuttavat ummetusta, samoin osa psyykelääkkeistä. Stressi ja muutokset päivittäisissä rutiineissa ja/tai elämäntavoissa lisäävät ummetuksen riskiä. Ärtyneen suolen oireyhtymään liittyy ummetus, joka vuorottelee ripulin kanssa. Suolen toiminta hidastuu myös leikkauksesta toipuessa, esimerkiksi keisarileikkauksen jälkeen.

Hoito

Ummetuksen tärkeimpiä hoitokeinoja ovat kuitupitoisen ruuan lisääminen, riittävä juominen ja liikunta. Ravintoon saadaan kuituja täysjyväviljoista, leseistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Myös luumulla ja viikunalla on suolen toimintaa lisäävä vaikutus. Joskus kuitulisä voi aiheuttaa alkuvaiheessa vatsan turvottelua ja ilmavaivoja, ja aluksi kannattaakin aloittaa pienellä lisäannoksella.

Riittävä nesteen saaminen on tärkeää. Liikuntamuodolla ei ole väliä, normaali kävely riittää hyvin liikunnaksi. Lisäksi on tärkeää huolehtia säännöllisestä ulostamisesta. Ulostamaan kannatta mennä aina ulostamistarpeen tullessa, sillä toistuva pidättäminen johtaa helposti ummetukseen.

Mikäli elämäntapamuutoksilla ei saada ummetusta helpottumaan riittävästi, voi raskausaikanakin käyttää apteekista saatavia ummetuksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Apteekissa on syytä kertoa raskaudesta tai mahdollisesta imetyksestä.