Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän itusolukasvaimet

Itusolukasvainten osuus kaikista munasarjakasvaimista on vain noin 5 prosentin luokkaa. Suurin osa itusolukasvaimista tavataan 20 - 30 vuoden ikäisillä naisilla.

Itusolukasvaimet löytyvät useimmiten varhaisvaiheessa ja ovat usein parannettavissa olevia tauteja. Yleisin munasarjan itusolukasvain on täysin hyvänlaatuinen kypsä teratooma eli dermoidi, mutta pieni osa teratoomista voi olla epäkypsiä ja luonteeltaan itusolusyöpää. Toinen yleisemmin tavattava pahanlaatuinen itusolukasvain on dysgerminooma.

Nämä kasvavat yleensä nopeasti, ovat isoja ja voivat joskus kiertyä ympäri vatsaontelossa tai rikkoutua ja aiheuttaa kipuoiretta. Kasvaimet hoidetaan yleensä leikkaushoidolla. Nämä kasvaimet sijaitsevat yleensä vain toisessa munasarjassa. Leikkauksessa toinen munasarja ja kohtu voidaan usein säästää hedelmällisyyden säilyttämiseksi. Itusolusyöpä voi kuitenkin myös levitä, uusiutua tai lähettää etäispesäkkeitä. Syövän levinneisyyden mukaan leikkaushoidon jälkeen voidaan joskus tarvita myös solunsalpaajahoitoa, esisijaisesti bleomysiini-etopisidi-sisplatiini-yhdistelmällä.

Päivitetty 22.3.2022