Siirry sivun sisältöön

Miten imetyksessä voi nopeuttaa maitomäärän kasvua?

Maitomäärän kasvua voi nopeuttaa esimerkiksi pitämällä vauvaa paljon ihokontaktissa, imettämällä tiheästi ja välttämällä lisämaitoja.

  • Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa. Näin vauva on rauhallisempi ja maitoa heruu paremmin. Välillä myös toinen vanhempi tai äidin tukihenkilö voi ottaa vauvan ihokontaktiin.

  • Imetä tiheästi, aina kun vauva hamuilee. Jos vauva ehtii hermostua, hänen on vaikeampi löytää rinnasta hyvä ote. Voit kokeilla eri imetysasentoja, jotta löydät sellaisia, joissa imetys tuntuu mahdollisimman mukavalta.

  • Vältä lisämaitoa, tuttia ja tuttipulloa. Lisämaitoja ei kannata antaa ilman lääketieteellistä syytä. Lisämaidot tekevät usein sen, ettei vauva jaksakaan imeä riittävästi, jotta maitomäärä nousee hyvin. Jos lisämaitoja tarvitaan, huolehdi, että rinta saa riittävästi stimulaatiota lypsämällä. Tuttia ei kannata käyttää tiheän imun vaiheessa, koska rinta tarvitsee nyt kaiken stimulaation tuottaakseen hyvin maitoa. Tuttipullo taas saattaa sotkea vauvan imutekniikkaa, ja vauva saattaa alkaa suosia pulloa rinnan sijaan.

  • Luota itseesi ja vauvaan. Jos imetyksen turvamerkit täyttyvät, ei ole kyse siitä, että vauva tarvitsisi lisämaitoa. Ihokontaktin ja tiheän imettämisen avulla tiheän imun kaudet menevät yleensä nopeasti ohi.

  • Kerää ympärillesi tukijoukkoja. Siivoavat tai kokkaavat vieraat ovat nyt tervetulleita, mutta muuten kalenteri kannattaa hetkeksi tyhjentää.

Päivitetty 2.11.2020