Siirry sivun sisältöön

Käytännön apu ja tuki seksuaaliväkivallan uhrille

Älä jätä uhria yksin. Ole läsnä tai varmista, että uhrin luona on henkilö, johon uhri luottaa tai että uhriin pidetään säännöllisesti yhteyttä.

Seksuaalinen väkivalta voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti uhrin elämänhallintataitoihin ja työkykyyn. Uhri voi tarvita apua päivittäisten asioiden hoitamiseen. Arjen rutiinien säilyttäminen on tärkeää. Auta uhria huolehtimaan perustarpeista, kuten ruokailusta ja nukkumisesta. Selvitä, tarvitseeko hän apua esimerkiksi lastenhoidossa tai muissa arkielämän askareissa.

Arkisista asioista puhuminen on tärkeää. Keskustelujen ei tarvitse koskea koko ajan raiskausta, vaikka sen käsitteleminen onkin tärkeää uhrin toipumisen kannalta.

Jos uhri on nuori, on tärkeää, että häneen suhtaudutaan samana tyttönä tai poikana kuin ennen raiskausta. Ole läsnä ja lähellä. Uhrille on tärkeää tieto siitä, että olet tarvittaessa käytettävissä.

Traumaattinen kokemus voi aiheuttaa merkittäviä univaikeuksia, pelkotiloja ja keskittymisvaikeuksia. Raiskauksen uhrin perusturvallisuus vaurioituu ja hän voi pelätä yksin liikkumista. Tarjoudu lähtemään mukaan esimerkiksi lääkärissä käyntiin ja poliisiviranomaisten tapaamiseen. Rohkaise uhria hakemaan ammattiapua tai tarjoudu auttamaan avun etsimisessä.

Päivitetty 16.11.2020