Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän rajalaatuiset kasvaimet eli Borderline-kasvaimet

Rajalaatuisia epiteliaalisia munasarjakasvaimia tavataan Suomessa noin 150 vuosittain.

Rajalaatuiset kasvaimet syntyvät vähitellen normaaliin munasarjan pintasolukkoon kehittyvän epäjärjestyksen ja solukuvan levottomuuden seurauksena. Alle 40-vuotiailla naisilla rajalaatuiset kasvaimet munasarjoissa ovat yleisempiä kuin syöpäkasvaimet.

Kasvaimet saattavat olla kooltaan isoja, jopa koko vatsaontelon täyttäviä, mutta niillä ei ole syöpäsoluille tyypillistä ympäröiviin kudoksiin tunkeutuvaa kasvua, eivätkä ne lähetä imusolmuke-etäpesäkkeitä. Joskus vatsakalvopinnoilta tai vatsapaidasta voi kuitenkin löytyä implantteja eli pinnallisia tautipesäkkeitä. Rajalaatuisen kasvaimen oireena on tavallisimmin vatsan ympäryksen nopea kasvu, vatsakipu, tihentynyt virtsaamistarve ja suolen toiminnan muutokset kasvaimen painaessa lantion elimiä.

Hoitona on leikkaushoito, jossa kasvain sekä sen puolinen munasarja ja munanjohdin poistetaan. Lisäksi poistetaan alempi osa vatsapaidasta, umpilisäke mikäli se on poikkeava, ja otetaan koepaloja vatsakalvolta. Kohtu ja terve munasarja munanjohtimineen voidaan säästää, jolloin hedelmällisyys säilyy. Vaihdevuodet ohittaneelle sen sijaan suositellaan molemminpuolista munasarjojen ja munajohtimien sekä kohdun poistoa (radikaali leikkaus).

Seuranta sairaalan poliklinikalla suunnitellaan yksilöllisesti seurantasuosituksia noudattaen.

Päivitetty 22.3.2022