Jo ensimmäisessä kuukautiskierrossa raskauden todennäköisyys on yli 20 prosenttia.
Usein kysyttyä raskauden alkamisesta
Suunnitteletko raskautta ja jokin askarruttaa mieltäsi? Tältä sivulta löydät vastauksia raskauden alkamiseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.
Hormonaalisen ehkäisyn ei ole todettu aiheuttavan lapsettomuutta. Ehkäisyn lopettamisen jälkeen osalla naisista kuukautiskierto ei heti käynnisty etenkään, jos ehkäisypillerit alun perin oli määrätty säännöllistämään vuotoja. Taustalla oleva mahdollinen monirakkulainen munasarjaoireyhtymä (PCOS) tai painon muutos ehkäisypillereiden aikana voivat olla selittäviä tekijöitä kuukautishäiriölle.
Murrosiästä lähtien siittiötuotanto on jatkuvaa. Yksittäisen siittiön kehitys kypsäksi siittiöksi kestää noin kaksi kuukautta.
Pohdi elämäntapojasi, olisiko niissä jotain parannettavaa raskaustoivetta ajatellen. Mahdollinen tupakointi ja päihteiden käyttö tulisi lopettaa ja pyrkiä hyvään painonhallintaan eli normaaliin painoon. Huolehdi itsestäsi, ehkäise ei-toivotut raskaudet ja suojaudu sukupuolitaudeilta. Keskustele oman lääkärisi kanssa mahdollisten sairauksiesi ja lääkitystesi vaikutuksesta hedelmällisyyteesi ja niiden sopivuudesta raskaussuunnitelmien kanssa.
Raskausyrityksiä ei kannata tietoisesti lykätä vuosia, jos elämäntilanne olisi otollinen perheen perustamiselle. Lasta toivovan miehen ja naisen tulisi tiedostaa paitsi hedelmällisen ajan rajat, myös terveystilanteensa ja ottaa huomioon vanhemmuuden ja lapsiluvun merkitys itselle ja parisuhteelle. Paras hedelmällisyys naisella on noin 18-25 vuotiaana ja miehellä alle 35-vuotiaana.
Yksi raskaudenkeskeytys harvoin altistaa lapsettomuudelle, jos toimenpide ja toipuminen sujuvat normaalisti. Toistetut keskeytykset ovat naiselle henkisestikin vaativia ja voivat altistaa muun muassa tulehduksille, jotka aiheuttavat munanjohtimien kiinnikkeisyyttä. Toistetut kaavinnat voivat häiritä kohdun limakalvon paksuuntumista ja vaikuttaa alkion kiinnittymiseen. On tärkeä huolehtia raskauden ehkäisystä silloin, kun raskautta ei vielä toivota.
Lapsettomuushoidoilla ei voida paikata iän vaikutusta munasarjatoimintaan.
Raskaaksi tuleminen on selvästi heikentynyt, mutta joskus mahdollista. Kuukautisten puuttumisen syy tulisi aina selvittää, sillä syy vaikuttaa raskauden alkamisen todennäköisyyteen. Varsinkin jos kyse on hiljalleen hiipuvasta munasarjatoiminnasta, jolloin kuukautiset ajoittain jäävät pois, voi munasolu kuitenkin irrota aivolisäkehormonien piiskatessa munasarjakudosta toimimaan. Jos raskautta ei halua, on tällöinkin huolehdittava raskauden ehkäisystä.