Siirry sivun sisältöön

Kun seksuaalisesta väkivallasta on kulunut alle kuukausi

Hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, jotta saat tarvittavan hoidon ja tutkimukset.

Mitä nopeammin teet tapahtuneesta rikosilmoituksen, sitä helpompaa poliisin on selvittää rikos. Vaikka et olisi heti valmis tekemään tapahtuneesta rikosilmoitusta, oikeuslääketieteelliset näytteet on tärkeää ottaa heti mahdollista myöhempää rikosilmoituksen tekoa ajatellen. Jos paikkakunnallasi on Seri-tukikeskus, voit hakeutua sinne tutkimuksiin ja hoitoon. Muilla paikkakunnilla oikeuslääketieteelliset näytteet otetaan alueen päivystyksessä tai terveyskeskuksessa.

Älä pese itseäsi tai vaihda vaatteita ennen näytteiden ottamista, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita.

Seri -tukikeskus

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kokeneiden hoitoyksikkö. Tukikeskukseen voivat hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16–vuotiaat seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet.

Tukikeskuksen palvelu sisältää oikeuslääketieteelliset tutkimukset, lääketieteellisen hoidon, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psykososiaalisen tuen traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen, hoidon jatkosuunnitelman sekä tarvittaessa ohjauksen jatkohoitoon.

Tukikeskuksessa toimii kätilö-koordinaattori, psykologi, sosiaalityöntekijä sekä lääkäri. Myös sairaalapapin palvelut ovat käytettävissä. Tarvittava hoito ja tukipalvelut suunnitellaan asiakaskohtaisesti. Tukikeskuksesta asiakas saa koko prosessin ajan tietoa myös kolmannen sektorin toimijoista ja halutessaan tukea oikeusprosessin käynnistämiseen. Voit hakea apua myös eri järjestöjen tarjoamista palveluista, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut alle kuukausi.

Hoitoon hakeutuminen