Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyä keskenmenosta

Askarruttaako keskenmeno mieltäsi? Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin keskenmenosta.

 • Aiheuttaako keskenmenon hoito lapsettomuutta?

  Keskenmenot ovat tavallisia, ja niiden asianmukainen hoito ei aiheuta lapsettomuutta. Useiden kirurgisten kaavintojen jälkeen ennenaikaisen synnytyksen ja hedelmällisyyttä heikentävien kohdun kiinnikkeiden riski voi olla kohonnut.

 • Cytotec-tabletti tuli lähes sulamattomana ulos emättimestä. Pitääkö lääke uusia?

  Yleensä lääke on ehtinyt kuitenkin jo imeytyä riittävästi, jos se on ollut emättimessä vähintään tunnin. Mikäli vuoto ei ala 2–3 päivän kuluessa, ota yhteyttä naistentautien poliklinikkaan.

 • Hajua vuodossa? Miten tunnistan tulehduksen oireet?

  Paha haju vuodossa, kuume ja/tai uudelleen paheneva alavatsakipu ovat merkkejä mahdollisesta tulehduksesta. Ole yhteydessä naistentautien poliklinikalle, mikäli sinulle tulee näitä oireita.

 • Kipua? Mitä kipulääkkeitä voin käyttää?

  Kivun kokemus on yksilöllistä. Kokemukseen vaikuttavat monet tekijät. On täysin normaalia, että kipu on lievää. Keskenmenon yhteydessä on tärkeää huolehtia riittävästä kivunlievityksestä. Kotona voit ottaa ibuprofeenia 600–800 mg (esimerkiksi Burana®, Ibumax®, Ibuxin®) sekä parasetamolia 1 g (esimerkiksi Panadol®, Paratabs®, Paramax®) molempia kahdeksan tunnin välein. Lääkäri on saattanut määrätä sinulle jotain toista kipulääkettä. Käytä lääkärin määräämää kipulääkettä reseptin ohjeen mukaan.

  Lisäksi voit kokeilla lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämmintä kaurapussia tai suihkua sekä liikkumista. Mikäli nämä keinot eivät riitä, ole yhteydessä naistentautien poliklinikalle.

 • Kuinka kauan vuoto kestää?

  Vuodon kesto on yksilöllistä. Vuodon kesto riippuu keskenmenon hoitotavasta. Lääkkeellisen hoidon jälkeen vuoto voi kestää 6 vrk–6 viikkoa. Imukaavinnan jälkeen vuoto kestää keskimäärin 3–10 vuorokautta.

 • Millainen on vuodon määrä?

  Aivan alkuraskaudessa tapahtuvassa keskenmenossa vuoto on usein vain hieman normaalia kuukautisvuotoa runsaampaa. Raskauden keston lisääntyessä vuodon määräkin lisääntyy. Lääkkeellisessä keskenmenon hoidossa vuoto on ensimmäisinä päivinä runsaampaa kuin kuukautiset ja mukana voi olla hyytymiä. Muutaman ensimmäisen päivän jälkeen vuodon määrä niukkenee. Kaavinnan jälkeen vuoto on yleensä kuukautisvuotoon verrattuna niukempaa.

 • Milloin voi yrittää uutta raskautta?

  Uutta raskautta voi yrittää, kun jälkivuoto on loppunut ja raskaustesti on negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen.

 • Olenko tehnyt jotain, joka aiheuttaa keskenmenon?

  Et ole voinut aiheuttaa keskenmenoa itse. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Täten käynnistymässä tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei voi myöskään lääketieteellisesti estää.

 • Toistuuko keskenmeno?

  Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu mitä todennäköisimmin aivan normaalisti. Jopa kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen 60 prosentin todennäköisyydellä seuraava raskaus sujuu normaalisti.

 • Vuoto on jo alkanut. Miten laitan Cytotecit kielen alle?

  Laita kaksi tablettia kielen alle ja odota 20 minuuttia. Sen jälkeen laita toiset kaksi tablettia kielen alle ja odota 20 minuuttia.