Lantionpohjan elimen laskeuma (pelvic organ prolapse eli POP) todetaan jopa 40 prosentilla synnyttäneistä naisista. Hankalia oireita aiheuttavan laskeuman hoidoksi valitaan usein leikkaus, jossa laskeuma korjataan emättimen seinämää muovaamalla tai keinoainetta (verkko) käyttämällä.
Kohdunlaskeumassa poistetaan myös kohtu. Emätin on seksuaalinen elin, ja sen leikkaushoito muuttaa väistämättä anatomiaa, hermotusta ja verisuonitusta, millä voi olla vaikutusta seksuaalisuuteen. Toisaalta kolmannes naisista, joilla on gynekologinen laskeuma, kärsii myös seksuaalisesta toimintahäiriöstä, joka liittyy yleensä laskeumaan. Joskus laskeuma estää seksuaalielämän täysin.
Emättimen etuseinämän laskeuman korjaus kohdunpoistolla tai ilman parantaa tutkimusten mukaan merkittävästi seksuaalitoimintoja ja vähentää yhdyntäkipuja. Takaseinämän korjauksessa seksuaalitoimintojen palautumisen tulokset ovat ristiriitaisemmat. Erityisesti yhdyntäkipuun ei aina saada parannusta. Uuden katsausartikkelin mukaan laskeumaleikkaus kuitenkin yleensä parantaa yhdyntäkivun 2,5 kertaa useammin kuin huonontaa. Verkolla korjattujen laskeumien osalta seksuaalisuudesta on vain vähän tutkimustietoa.
Virtsankarkailu aiheuttaa yleensä merkittävää haittaa seksuaalielämään. Nykyaikaisilla leikkaustekniikoilla saadaan yleensä erinomainen apu myös yhdynnän aikana tapahtuvaan virtsankarkailuun. Leikkaushoidon jälkeen tehdyissä kyselytutkimuksissa naiset ovat raportoineet seksuaalitoimintojen parantuneen merkittävästi.