Siirry sivun sisältöön

Kierukka

Kohdunsisäinen ehkäisy eli kierukka on suosittu ehkäisymenetelmä Suomessa.

Käytössä ovat kuparikierukka ja levonogestreeliä (keltarauhashormoni eli progestiini) sisältävä hormonikierukka. Kuparikierukalla ei hormonittomana ehkäisymenetelmänä ole vaikutusta munasarjan hormonituotantoon, mutta se lisää tunnetusti kuukautisvuodon määrää, millä voi olla jonkinlaista vaikutusta seksuaalisuuteen.

Hormonikierukan merkittävin ero yhdistelmäehkäisytabletteihin on, että se ei yleensä estä munasarjan omaa hormonitoimintaa, joten kuukautiskierto, ovulaatio ja sykliset muutokset hormonitoiminnassa pysyvät ennallaan. Monet naiset raportoivat lisääntynyttä halukkuutta ovulaation aikoihin, ja tämä ilmiö pysyy yleensä ennallaan hormonikierukkaehkäisyä käytettäessä.

Äskettäisessä tutkimuksessa verrattiin kupari- ja hormonikierukan välisiä eroja seksuaalisuuteen eikä mitään merkittävää eroa niiden välillä ollut. Hormonikierukan käyttäjät ovat puolestaan raportoineet suurentunutta seksuaalista halukkuutta ja kiihottumista ja vähemmän seksuaalitoimintojen ongelmia kuin kontrolliryhmä.

Päivitetty 4.11.2020