Raskaudenaikaisen laskimotukoksen oireet

​Syvän laskimotukoksen tyypilliset oireet ovat toispuoleinen pohkeen turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu pohkeessa.

Useimmilla tukospotilailla esiintyy kaikki edellä mainitut oireet, mutta laskimotukos voi olla salakavalasti myös oireeton. Laskimotukoksen vaarallisin seuraus voi olla keuhkoveritulppa, jonka oireena on hengenahdistus. Kahdella kolmasosalla keuhkoveritulppapotilaista todetaan syvä laskimotukos. Syviä laskimotukoksia ja keuhkoveritulppia esiintyy noin 1–2 raskaudessa tuhannesta. Keuhkoveritulppa tulee noin 16 prosentille hoitamattomista laskimotukospotilaista, ja se on yksi merkittävimmistä yksittäisistä äitikuolemien aiheuttajista.

Laskimotukosta epäiltäessä diagnoosi tehdään ultraäänitutkimuksella. Keuhkoveritulpan osoittamiseen käytetään spiraalitietokonekuvausta, jossa sikiön säderasitus ei ole merkittävä. Aivolaskimotukosta epäiltäessä tehdään usein magneettikuvaus. Lisäksi on syytä tarkistaa sikiön vointi ultraäänitutkimuksella tai sykekuuntelulla.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos alaraajojen turvotus esiintyy vain toisessa jalassa, pohkeessa ja siihen liittyy leposärkyä, kuumotusta ja kipua kävellessä, on syytä ottaa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen tai soittaa synnytyssairaalan päivystykseen, jotta saa lisäohjeita. Jos oireet ovat alkaneet pikkuhiljaa useiden päivien aikana, tulee ottaa yhteys omalle terveysasemalle, jossa arvioidaan jatkotutkimusten tarve. Jos alaraajakipuun ja turvotuksen liittyy hengenahdistusta joko äkillisesti tai pikkuhiljaa pahentuen, on otettava yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen. Jos hengenahdistuksen liittyy rintakipu, yskä, ihon tai huulien sinerrys, tiheä sydämenlyönti ja yleisvoinnin heikkeneminen, tulee soittaa ambulanssi.

 

Kyllä

Päivitetty  29.10.2020