Synnytyksestä toipuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen. Toipumiseen liittyy kohdun palautuminen takaisin normaaliin kokoonsa, minkä voi tuntea jälkisupistuksina. Jälkivuodon määrä pienenee vähitellen.
Kätilö Johanna kertoo videolla alatiesynnytyksestä toipumisesta:
Vinkkejä repeämän paranemisen edistämiseen
Heti synnytyksen jälkeen tärkeintä paikallishoitoa on suihkuttelu lämpimällä vedellä jokaisen wc-käynnin yhteydessä. Saippuaa tai desinfioimisaineita ei tule käyttää ulkosynnyttimien tai emättimen alueella. Suihkuttelu ehkäisee tulehduksia, jotka voivat hidastaa paranemista.
Älä istu ommellun repeämän päällä pitkiä aikoja. Istuminen heikentää alueen verenkiertoa ja hidastaa paranemista. Käytä tarvittaessa tyynyä ja istumisen sijaan puoli-istuvaa asentoa, jolloin repeämän alueelle ei kohdistu suurta painetta.
Sulavat ompelet häviävät 2–3 viikon kuluessa. Tämän jälkeen kannattaa aloittaa alueen päivittäinen öljyhoito neutraalilla, hajustamattomalla apteekista saatavalla öljyllä. Öljy tekee syntyneestä arvesta joustavamman ja pehmeämmän.
Lapsivuodeaikana ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvot voivat olla kuivat, ohuet ja arat esityisesti, mikäli kuukautiskierto ei ole vielä käynnistynyt ja täysimettää lasta. Tämä johtuu estrogeenin puutteesta. Limakalvoja voi helposti vahvistaa paikallisella estrogeenivoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä. Aloita hoito laittamalla voidetta emättimeen ja ulkosynnyttimiin joka ilta viikon ajan ja harvenna sen jälkeen käyttö 2–3 kertaan viikossa. Voiteen hormonimäärä ovat hyvin matala ja vaikutus paikallinen ja käyttö imetyksen aikana on turvallista.
Yhdyntöjen tullessa ajankohtaisiksi on synnytysrepeämän jälkeen erittäin suositeltavaa käyttää liukuvoidetta. Ensimmäiset yhdynnät voivat olla kivuliaita, mutta yleensä kipu on väliaikaista. Mikäli kipu jatkuu edellä mainituista hoidoista (öljy, paikallisestrogeeni, liukuvoide) huolimatta, on syytä hakeutua lääkäriin.
Peräaukon sulkijalihaksen repeämä
Peräaukon sulkijalihaksen repeämä syntyy noin yhdessä prosentissa alatiesynnytyksistä. Repeämä korjataan heti synnytyksen jälkeen ja se paranee useimmiten hyvin. Paraneminen tarkistetaan jälkitarkastuksessa, joka järjestetään synnytyssairaalassa äitiysneuvolan sijaan. Pitkäaikaisongelmat ovat erittäin harvinaisia ja niitäkin voidaan hoitaa. Kuntoutumistalosta löytyy opas, josta saat itsehoito-ohjeita kuntoutumiseen synnytyksessä tulleen peräaukon sulkijalihaksen repeytymisen jälkeen.