Siirry sivun sisältöön

Epiduraalipuudutuksen käyttö synnytyksessä

Epiduraalipuudutus on tehokas yksittäinen lääkkeellinen kivunlievitysmenetelmä, ja se voidaan laittaa myös avautumisvaiheen alussa.

Yhdistämällä lääkeliuoksessa puudute ja kipulääke päästään tehokkaaseen kivunlievitykseen ilman merkittävää jalkojen puutumista. Epiduraalipuudutuksen vaikutus alkaa vähitellen 10 – 15 minuutissa ja kerta-annoksen vaikutus kestää 1,5 - 3 tuntia. Se voidaan uusia monta kertaa epiduraalitilaan laitetun katetrin kautta. Jos synnytyksen aikana joudutaan keisarileikkaukseen, voidaan katetrin kautta ruiskuttaa myös leikkausta varten suurempi puudutusaineannos. Epiduraalipuudutus auttaa kipuihin hyvin tai erinomaisesti yli 80 prosentilla synnyttäjistä, ja vain 2 - 3 prosentilla se ei auta lainkaan.

Joskus harvoin epiduraalipuudutus jää toispuoleiseksi tai se ei lainkaan toimi. Tällöin katetrin paikkaa voidaan kokeilla vaihtaa vetämällä sitä ulospäin tai katetri laitetaan kokonaan uudelleen. Epiduraalipuudutus on kaikkien terveiden synnyttäjien saatavilla riippumatta siitä, monesko synnytys on. Vain muutamissa tilanteissa ei epiduraalipuudutusta voida laittaa. Näitä ovat veren hyytymishäiriöt, verihiutaleiden vähyys, keskeytymätön verenohennuslääkitys, allergia puudutusaineille, tulehdus selän iholla puudutuksen pistoalueella tai verenmyrkytys.

Katso video spinaali- ja epiduraalipuudutuksesta:

Päivitetty 2.11.2020