Kohdunkaulassa on kahdenlaista limakalvoa: levyepiteeliä ja lieriöepiteeliä. Solu- ja kudosmuutoksia voi esiintyä molemmissa limakalvotyypeissä, joten myös löydökset jaetaan erikseen levyepiteeli- ja lieriöepiteelimuutoksiin.
NILM (negative for intraepithelial lesion and malignancy)
Ei epiteelisoluatypiaa eli näytteestä ei löytynyt epänormaaleja soluja. Kyseessä on siis normaali löydös. Tämä löydös ei vaadi jatkotutkimuksia, mutta on kuitenkin tärkeää käydä vähintäänkin kunnallisessa joukkotarkastuksessa viiden vuoden välein.
ASC-US (atypical squamous cells of undetermined significance)
Tämä on lievin irtosolumuutos. Jos tämä muutos esiintyy toistuvissa näytteissä tai mikäli papilloomavirustesti on positiivinen, tehdään usein jatkotutkimuksena kohdunsuun tähystys noin kuuden kuukauden kuluttua viimeisimmästä irtosolunäytteestä.
LSIL (low-grade squamous intraepithelial lesion)
Hiukan vahvempi irtosolumuutos kuin ASC-US. Jatkotutkimuksena suositellaan kohdunsuun tähystystä kuuden kuukauden kuluttua yli 30-vuotiaille. Alle 30-vuotiailla irtosolunäytekontrolli 6–12 kuukauden kuluttua on useimmiten riittävä.
ASC-H (atypical squamous cells, cannot exclude HSIL)
Irtosolumuutos, jossa on hiukan poikkeavia soluja, ja jonka taustalta voi joskus löytyä hoitoa vaativa HP-viruksen aiheuttama limakalvovaurio. Kolposkopiatutkimus tehdään iästä riippumatta noin 1–2 kuukauden sisällä.
HSIL (high-grade squamous intraepithelial lesion)
HP-virusmuutos, jonka taustalla on usein hoitoa vaativa limakalvovaurio. Useimmiten muutoksen taustalla ei ole syöpä, vaan papilloomaviruksen aiheuttama vahvempi esiastemuutos. Mikäli muutos jäisi hoitamatta, se voi joskus edetä 5–10 vuoden kuluessa kohdunkaulan syöväksi. Kolposkopiatutkimus tehdään iästä riippumatta noin 1–2 kuukauden sisällä.