Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän tutkimukset

Kliininen perustutkimus ja gynekologinen tutkimus antavat usein jo viitteen mahdollisesta munasarjakasvaimesta.

Itse kasvain voi olla tunnettavissa tai sen aiheuttama nesteen kertyminen vatsaonteloon todettavissa jo painellen. Perusterveydenhuollossa kliininen perustutkimus, joka sisältää gynekologisen tutkimuksen, voi siis paljastaa epäilyn kasvaimesta ja mahdollisesta munasarjasyövästä. Tällöin hoitava lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon. Joskus oireiden ja tutkimuksen perusteella pyydetty radiologin tekemä vatsan ultraäänitutkimus voi olla avuksi diagnostisena ensilinjan tutkimuksena.

Mitä tutkimuksia tehdään?

Naistentautien erikoislääkärin tekemä tutkimus ja gynekologinen ultraäänitutkimus antavat lisätietoa tilanteesta ja kasvaimen luonteesta. Apuna diagnostiikassa käytetään myös verestä mitattavia Ca12-5 ja HE4 -kasvainmerkkiaineita.

Mikäli epäillään munasarjasyöpää, tehdään radiologian yksikössä tietokonetomografiatutkimus. Tästä saadaan lisätietoa kasvaimen mahdollisesta levinneisyydestä esimerkiksi imusolmukealueille, muihin elimiin, vatsaonteloon ja/tai sen ulkopuolelle. Kuvantamisen perusteella voidaan arvioida myös sitä, onko munasarjasyöpä leikkauksella hoidettavissa. Mahdollisten täydentävien tutkimusten tarve arvioidaan hoitavassa yksikössä tapauskohtaisesti.

Päivitetty 22.3.2022