Siirry sivun sisältöön

Mitä jos seksi ei kiinnosta synnytyksen jälkeen?

Joskus puolisoiden seksuaalisissa haluissa on eriparisuutta. Haluista ja toiveista on tärkeää keskustella jo ennen lapsen syntymää.

Lapsen syntymä on suuri mullistus pariskunnan elämässä, ja vastasyntyneen hoito vaatii ympärivuorokautista sitoutumista. Ruokintatavasta riippumatta vastasyntynyt syö useamman kerran yössä, ja yösyötöt jatkuvat yleensä ainakin puolen vuoden ikään asti. Katkonainen uni voi olla siihen tottumattomalle alkuun hyvin häiritsevää. Univelka, kehon toipuminen synnytyksestä ja synnytyksen jälkeiset hormonaaliset muutokset asettavat haasteita parisuhteelle ja seksuaalisuudelle.

Kumppanin kanssa voi käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja ongelmatilanteiden varalle ja vahvistaa parisuhdetta etukäteen. Sooloseksi, masturbaatio tai itsetyydytys, miten asian haluaakin nimetä, on loistava tapa lähteä tutustumaan omaan kehoon uudelleen muuttuneen tilanteen jälkeen. Sooloseksi on myös helppo tapa tasata halujen eriparisuutta. Itseen tutustuminen ja itsen tunteminen on hyvä nähdä voimavarana parisuhteen seksuaalisuuden kannalta.

Seksuaalisuus ja seksi eivät säily lapsiperheessä samanlaisina, koska jaksaminen, aika ja mahdollisuudet ovat uudessa elämäntilanteessa rajallisia. Vanhemmuuden rooleista pitäisi pystyä irrottautumaan hetkeksi, jotta voidaan olla jälleen rakastavaisia ja heittäytyä nauttimaan intiimeistä iloista. Tasa-arvoinen kotitöiden ja lapsenhoidon jakaminen sekä hellyys ja kosketus arjessa nivovat pariskuntaa yhteen antavat tilaa ja virittävät seksuaalisuudelle. Mikäli haluttomuudesta tulee ongelma, tulisi muistaa, että tapoja nauttia seksuaalisuudesta on lukuisia ja yhdyntä on niistä vain yksi. Lohdullista on myös se, että lapsivuodeaika ja pikkulapsiperhevaihe ovat rajallisia. Kun hormonaalinen tilanne normalisoituu ja lapsi kasvaa, tilanne muuttuu todennäköisesti jälleen lähemmäksi aiempaa elämäntilannetta, ellei sitten paremmaksi. Moni nainen raportoi seksielämänsä olevan parempaa synnytyksen jälkeen.

Päivitetty 13.11.2020