Eikö irtosolunäytteessä kannattaisi käydä useammin, vaikka vuosittain, jotta mahdolliset muutokset löydettäisiin aikaisemmin?
Kohdunkaulan syövän kehittyminen vie tutkimusten mukaan keskimäärin 20–30 vuotta, vahvasta esiasteestakin syöpään keskimäärin 7 vuotta. Papa-testiä ei ole tarvetta ottaa liian usein, koska valtaosa löydöksistä on lieviä tai kohtalaisia.
Papa-testi pitäisi siis ottaa 3–5 vuoden välein, ei useammin. Tällä vältetään huolestumista ja turhia käyntejä, mutta havaitaan kuitenkin vahvat muutokset riittävän ajoissa. Ainoa poikkeus on silloin, kun seurataan aiempaa solumuutosta tai esiasteen hoitotulosta.
Avainsanat: PAPA
Eikö olisi turvallisinta ottaa irtosolunäyte kaikilta naisilta vuosittain?
Tämä ei ole tarpeen, sillä kohdunkaulan syövän kehittyminen kestää vuosia. Lisäksi lievät muutokset paranevat useimmiten itsestään. Toki esiastemuutosten hoidon jälkeen potilaat kutsutaan vuosittain irtosolunäytteeseen.
Avainsanat: PAPA
En ole ollut ikinä yhdynnässä. Tarvitseeko minun osallistua seulontoihin?
Kohdunkaulan syövän syntyyn liittyy vahvasti yleisimmin yhdynnässä tarttuva HPV-infektio. Tästä huolimatta seulaa suositellaan kaikille kutsutuille naisille, vaikka riski sairastua kohdunkaulan syöpään on hyvin pieni ilman seksuaalista kanssakäymistä.
Avainsanat: PAPA
Miksi alle 25-vuotiaita ei kutsuta seulontoihin?
Kohdunkaulan syöpä on näin nuorilla todella harvinainen, joten seulontaa ei alle 25-vuotiaiden kohdalla tutkimusten mukaan nähdä tarpeelliseksi. Suurin osa muutoksista parantuu nuorilla itsestään, ilman hoitoa. Mikäli seulontojen aloitusikää laskettaisiin tai tiuhennettaisiin, saattaisi tämä johtaa jopa "turhiin" hoitoihin sellaisten muutosten kohdalla, jotka voisivat parantua myös itsestään.
Avainsanat: PAPA
Milloin ensimmäinen irtosolunäyte tulisi ottaa?
Kutsu ensimmäiseen joukkoseulontanäytteeseen tulee kunnasta riippuen 25- tai 30-vuotiaana. Ensimmäistä Papa-näytettä ei ole tarpeellista ottaa, kuin vasta 2–3 vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta. Virusmuutokset paranevat lähes aina itsekseen, erityisen hyvin 20–30-vuotiailla naisilla. Tämän vuoksi alle 20-vuotiailta ei Papa-näytettä ole tarvetta ottaa ja 20–24-vuotiailtakin vain gynekologisten oireiden, kuten poikkeavien vuotojen, selvittelyssä.
Avainsanat: PAPA
Minulla on HIV, vaikuttaako se asiaan?
HIV-potilaille suositellaan diagnoosin saamisen jälkeen irtosolu- ja korkean riskin papilloomavirusnäytteen ottoa aluksi puolen vuoden välein. Jos Papa on toistuvasti normaali ja HPV-testi negatiivinen, voidaan näytteenottoväliä venyttää kolmeen vuoteen.
Avainsanat: PAPA, HIV
Minulla on kuukautiset, voidaanko näytettä ottaa?
Kuukautisveri haittaa irtosolunäytteen tulkittavuutta, joten näytettä ei mielellään oteta vuodon aikana. Joskus kudosmuutoksen ainoa oire on ylimääräinen vuoto, tällöin olisi tärkeää ottaa näyte vuodosta huolimatta. Tavallinen gynekologinen tutkimus voidaan myös tehdä kuukautisten aikana.
Avainsanat: PAPA
Minulla on vaihdevuodet. Tarvitseeko irtosolunäytettä ottaa?
Vaihdevuodet eivät suojaa irtosolumuutoksilta eivätkä kohdunkaulan syövän riskiltä. Lisäksi yli 50-vuotiailla kohdunkaulasyövän riski on nuorempia naisia suurempi.
Avainsanat: PAPA
Minulle on tehty kohdunpoisto. Tarvitseeko minun osallistua seulontoihin?
Kannattaa käydä. Erityisen tärkeää on käydä Papa-testissä, mikäli kohtu on poistettu syövän tai muun vahvan löydöksen vuoksi. Solu- ja kudosmuutoksia voi tulla kohdunkaulan lisäksi myös emättimen limakalvoille.
Avainsanat: PAPA
Miten usein irtosolunäyte pitäisi ottaa?
Kaikkien naisten kannattaa osallistua joukkotarkastuksiin, joita tehdään viiden vuoden välein. Useissa kansainvälisissä suosituksissa irtosolunäytteen väliksi suositellaan 3–5 vuotta. Mikäli aiemmin on hoidettu jokin esiastemuutos, tupakoi tai on ollut useita kumppaneita, seurantaväli voi olla hiukan tiheämpi. Tästä kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Mikäli ilmaantuu ylimääräisiä vuotoja tai yhdynnänjälkeisiä verenvuotoja, irtosolunäyte kannattaa ottaa, vaikka edellisestä näytteestä olisi kulunut vain lyhyt aika.
Avainsanat: PAPA
Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa?
Sinulla tulisi olla tiedossa edellisten kuukautisten alkamispäivämäärä, tämänhetkinen ehkäisy sekä mahdolliset muut käyttämäsi hormonaaliset valmisteet (suun kautta otettavat tai paikallisvoiteet). Lisäksi on hyvä tietää aiempien, erityisesti poikkeavien irtosolunäytteiden tulokset ja ajankohdat sekä mahdolliset kudosmuutosten hoidot.
Avainsanat: PAPA
Olen parisuhteessa naisen kanssa. Tarvitseeko minun osallistua seulontoihin?
Kyllä, HPV-tartunnan voi saada kaikessa genitaalialueiden kontaktissa.
Avainsanat: PAPA
Olen pitkässä parisuhteessa. Tarvitseeko seulonnoissa käydä?
Myös naisten, jotka ovat olleet joko pitkässä tai vain yhdessä parisuhteessa, olleet yhdynnässä vain kerran tai eivät ole olleet yhdynnässä vuosiin, tulisi käydä näytteessä. HPV-tartunnan voi saada vaikka ensimmäisestä yhdynnästä.
Avainsanat: PAPA
Olen raskaana. Voidaanko irtosolunäyte ottaa?
Mikäli sinulle on tulossa rutiini-seulanäyte, voit siirtää aikaa synnytyksen jälkeiselle ajalle noin 3 kuukauden päähän, jotta kohdunsuu ehtii palautua raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista. Mikäli sinulla on todettu kolposkopiatutkimusta vaativa irtosolumuutos, on tärkeää mennä vastaanotolle raskaudesta huolimatta. Kohdunsuun limakalvo saattaa raskaudenaikaisen hormonitoiminnan vuoksi olla hieman tavallista vuotoherkempi, mutta tämä ei ole vaarallista.
Kolposkopia voidaan turvallisesti suorittaa myös raskauden aikana, sillä tutkimus kohdistuu ainoastaan emättimen puolella olevaan kohdun ulkosuuhun ja sen ympäristöön. Mikäli heti hoitoa vaativia, vahvoja löydöksiä ei tule ilmi koepaloissa, voidaan tilanne kontrolloida myöhemmässä vaiheessa raskautta tai raskauden jälkeen. Mikäli tilanne niin vaatii, saatetaan loop- hoito tehdä raskauden aikana. Myöskään imetys ei ole este näytteenotolle.
Avainsanat: PAPA
Tarvitseeko minun käydä Papa-testissä, vaikka olen saanut HPV-rokotteen?
Papilloomaviruksia on satoja eri tyyppejä, eivätkä rokotteet anna suojaa kaikkia virustyyppejä vastaan. Tämän vuoksi säännölliset irtosolunäytteet olisi hyvä ottaa rokotteesta huolimatta. Riski on rokotetuilla tosin huomattavasti pienempi kuin rokottamattomilla.
Avainsanat: PAPA, HPV-rokote
Voidaanko samalla testata mahdolliset sukupuolitaudit?
Sukupuolitautitestejä varten voi hakeutua omalle terveysasemalle tai Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalle, sillä taudit eivät aina näy irtosolunäytteessä.
Avainsanat: PAPA
Usein kysyttyjä kysymyksiä papanäytteestä
Askarruttaako papanäyte mieltäsi? Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin papanäytteestä.
Päivitetty 2.2.2022