Siirry sivun sisältöön

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys

Raskaus voidaan keskeyttää kahdella menetelmällä: lääkkeellisesti tai kirurgisesti imukaavinnalla.

Lääkkeellisesti raskaus voidaan keskeyttää raskauden kestosta riippumatta. Suomessa 96 prosenttia keskeytyksistä tehdään nykyään lääkkein. Imukaavinta voidaan tehdä raskauden keston ollessa ≤ 12+0 raskausviikkoa, turvallisimman ajan ollessa noin raskausviikoilla 7–8. Kaavinta alle rv 7 on riski raskauden jatkumiselle. Jollei lääketieteellisiä perusteita keskeytysmenetelmälle ole, keskeytystä hakeva nainen tekee valinnan saatuaan informaation.

Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen etu verrattuna imukaavintaan on kohtuun kohdistuvan toimenpiteen ja nukutuksen välttäminen. Lääkkeellisessä keskeytyksessä lähes kaikki naiset kokevat jonkinlaista kipua. Pahoinvointia kokee 15–50 prosenttia naisista. Oireita hoidetaan kipu- ja pahoinvointilääkkeillä. Lisäksi haittana on jonkin verran runsaampi ja pidempikestoinen vuoto.

Lääkkeellisessä keskeytyksessä aloituslääke mifepristoni otetaan suun kautta sairaalan poliklinikalla. Lääke lisää kohdun supistusherkkyyttä ja pehmittää kohdunkaulaa. Joillakin naisilla vuoto alkaa jo tällä lääkkeellä. Lääkkeen sivuvaikutuksena voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia, alavatsakipua tai päänsärkyä. Mahdollista imetystä ei tarvitse tauottaa. Aloituspäivänä ei tarvita sairauslomaa.

Varsinainen kohdun tyhjentävä, supistuksia aiheuttava lääke misoprostoli otetaan 1–3 vuorokauden kuluttua aloituslääkkeestä. Jos raskauden kesto on keskeytyshetkellä alle 9 viikkoa ja keskeytykseen päätyneen kanssa on paikalla aikuista seuraa, perusterve yli 18-vuotias voi ottaa tämän lääkkeen kotona. Muutoin kohtua supistava lääkehoito toteutetaan sairaalan poliklinikalla tai vuodeosastolla raskauden kestosta ja naisen tilanteesta riippuen. Raskauden keston lisääntyessä misoprostoli-annos joudutaan usein toistamaan ja lääkitystä jatketaan, kunnes raskaus keskeytyy. Useimmiten raskaus keskeytyy saman päivän aikana, mutta varsinkin yli 12 viikkoisen raskauden keskeyttämisen yhteydessä on hyvä varautua jäämään sairaalaan yön yli.

Päiväaikaan sairaalassa voi olla mukana yksi tukihenkilö. Kotiutumaan pääsee, kun raskaus on keskeytynyt, jälkivuoto on normaalia ja vointi on hyvä. Mahdollista imetystä ei tarvitse tauottaa. Sairauslomaa kirjoitetaan useimmiten noin kolme päivää alkaen siitä päivästä, jona on otettu misoprostoli-lääke.