Siirry sivun sisältöön

Ilokaasun käyttö synnytyksessä

Ilokaasu on supistusten aikana hengitettävä kaasu, jota voidaan käyttää koko synnytyksen ajan.

Ilokaasu eli dityppioksidi on typen happiyhdiste. Huoneenlämmössä ilokaasu on väritön, hajuton ja syttymätön kaasu. Sitä käytetään kirurgiassa, hammashoidossa ja synnytyksissä kipua lievittävien ja nukuttavien vaikutustensa vuoksi. Ilokaasu vaikuttaa keskushermoston kautta heikentämällä kipuimpulssien kulkua ja vapauttaa samalla kehon omia endorfiineja, kipua lievittäviä morfiinin kaltaisia aineita. Synnytyksessä käytettävä ilokaasu eli typpioksiduuli on hapen ja typpioksidin sekoitus (O2 + N2O) ja niiden suhdetta voi säätää tarpeen ja tilanteen mukaan.

Synnytyksessä ilokaasua käytetään, koska se rauhoittaa ja lievittää kipua. Ilokaasua hengitetään nenän ja suun päällä pidettävän maskin kautta ja sen vaikutus alkaa noin puolen minuutin viiveellä. Ilokaasulaite toimii syvillä sisäänhengityksillä. Jotta lääkkeen hyöty maksimoituu, on tärkeää aloittaa ilokaasun hengitys heti, kun supistus alkaa tuntua. Maski otetaan pois kasvoilta aina supistusten välissä. Ilokaasu poistuu nopeasti kokonaan hengityksen mukana parissa minuutissa.

Ilokaasu vaikuttaa myös muuhun kuin pelkästään synnytyskipuun. Ilokaasun käyttö voi tuntua siltä kuin olisi alkoholin aiheuttamassa hiprakassa. Sivuvaikutuksia voivat olla huimaus, sekavuus, tokkuraisuus ja pahoinvointi, etenkin jos kaasua ottaa pitkään ilman taukoja. Aistihavainnot saattavat muuttua ja voi olla vaikea puhua selkeästi. Näitä tuntemuksia ei kannata säikähtää, sillä oireet katoavat nopeasti, kun lopetettaa kaasun hengittämisen. Ilokaasu on äidille ja sikiölle turvallista. Kivunlievitysmuotona ilokaasu on lievin synnytyksessä käytettävistä lääkkeellisistä kivunlievitysmenetelmistä. Sillä on vähiten haitallisia sivuvaikutuksia, eikä se vaikuta kehon omaan luonnolliseen hormonitoimintaan lamaannuttavasti.

Ilokaasun vaikutuksen kokeminen on hyvin yksilöllistä. Kaikki synnyttäjät eivät pidä ilokaasun aiheuttamista tuntemuksista. Toiset taas kokevat ilokaasun erittäin hyvänä. Ilokaasun hyvä puoli on se, että siinä synnyttäjä voi itse säädellä haluamaansa lääkkeen määrää. Jos tulee tunne liiallisesta vaikutuksesta, on helppo lopettaa ilokaasun hengittäminen ja vaikutus häviää nopeasti. Ilokaasua voi käyttää myös vedessä tehostamaan veden kipua lievittävää vaikutusta.

Päivitetty 2.11.2020