Raskaus on paitsi onnentunteiden myös surun ja luopumisen aikaa. Painopiste siirtyy itsen ja omien tarpeiden huomioimisesta siihen, että vanhemmuudessa ovat aina mukana lapsen tarpeet ja lapsen hyvinvointi. Lapsen saannin myötä muuttuvat identiteetti, keho, parisuhde, sosiaalinen elämä ja talous. Raskauden aikana on tärkeää saada tukea tähän mieltä myllertävään elämäntilanteeseen ja saada kokea, ettei ole siinä yksin.
Toimiva parisuhde auttaa tulevia vanhempia kasvamaan vanhemmuuteen yhdessä. Parisuhde muuttuu ensimmäisen raskauden aikana kahden aikuisen välisestä suhteesta kolmen henkilön suhteeksi, ja muutos tuo usein mutkia matkaan. Kumppaneiden on tärkeää puhua etukäteen odotuksistaan perhe-elämää ja toisiaan kohtaan.
Omasta äidistä uudella tavalla merkittävä aikuinen
Oman äidin kanssa voi mahdollisesti jakaa äitiyttä ja saada tilaisuuden jäsentää uudelleen omia varhaisvaiheita. Joskus tämä ei ole mahdollista oman äidin kanssa, mutta monet löytävät korvaavia ihmissuhteita muista naisista ja kokevat nämä niin sanottuina äitihahmoina. Synnykseen ja vanhemmuuteen valmistautumien auttaa mielikuvien luomisessa. “Äiti-verkostoihin” liittyminen auttaa jäsentämään tulevaa arkea. Äitiyslomalla voi tavata muita kotona olevia ja osallistua uudenlaisiin aktiviteetteihin.
Raskaana ollessa naisella on uusi motivaatio huolehtia itsestään
Ruokavaliosta, liikunnasta, ulkoilusta ja kaiken tavoin itsestä ja perustarpeista huolehtiminen lisää henkistä hyvinvointia, parantaa unen laatua ja ehkäisee masennusta. Normaalin raskauden aikana voi ja suositellaankin liikkumaan yleisten liikuntasuositusten mukaisesti. Liikunnalla voi ehkäistä ja lievittää selkävaivoja ja pitää painonnousun hallinnassa. Itsensä hemmottelu on sallittua.
Harjoitus
Keksi joka päivälle joku tekeminen, joka tuo hyvää mieltä.
Nukkumaan mennessä palauta mieleen kolme hyvää hetkeä päivän varrelta. Hetket voivat olla aivan lyhyitä, kuten kaunis maisema bussin ikkunasta, maistuva teekupillinen tai naapurin hymyilevä tervehdys.