Synnytyksen ajankohta on useammin etukäteen suunniteltavissa.
Synnytys voi käynnistyä joskus itsestään ennen sovittua leikkauspäivää. Leikkaussuunnittelun yhteydessä asia tulee aina huomioida jo etukäteen. Tällöin leikkaus voidaan tehdä kiireellisenä leikkauksena. Joskus lapsen on parempi antaa syntyä alateitse kuin tehdä kiireellinen leikkaus. Tällainen tilanne on esim. silloin, kun kohdunsuu on synnytyssairaalaan tullessa paljon auki ja lapsen pää on jo hyvin alhaalla emättimessä, tai kun synnytys käynnistyy ennenaikaisesti ennen raskausviikkoa 37.
Ennenaikaisesti syntyvä lapsi hyötyy alatiesynnytyksen lasta kypsyttävästä vaikutuksesta vielä enemmän kuin täysiaikainen vauva.
Kivuttomuus toimenpiteen aikana (täysin kivuttomia yli 90 prosenttia, osa tuntee jonkin verran kipua).
Ei välilihan repeämiä.
Nopea toimenpide, joka kestää valmisteluineen noin 1 - 2 tuntia.
Jos leikkaus tehdään puudutuksessa, isä voi olla läsnä lapsen syntymähetkellä, ja äiti saa pitää lasta rinnallaan, jonka jälkeen lapsi viedään kuivattavaksi ja tarkistettavaksi. Mikäli äidillä ja lapsella on kaikki hyvin, eikä heräämössä ole ruuhkaa, saa lapsi olla ihokontaktissa myös heräämöajan.
Vastasyntyneen synnytyksen aikainen hapenpuute on erittäin harvinainen, mutta mahdollinen myös suunnitellun keisarileikkauksen yhteydessä.
Keisarileikkauksen etuja
Keisarileikkaus on joissain tilanteissa lapsen hengen ja terveyden pelastava toimenpide ja myös äidin sairauksien perusteella joskus aiheellinen.
Päivitetty 2.11.2020