Lypsämisen aloittaminen
Maitomäärät kasvavat sitä suuremmiksi, mitä varhaisemmin ja tiheämmin rinta saa stimulaatiota. Rintoja kannattaa lypsää ensimmäisen kerran mahdollisimman pian vauvan syntymän jälkeen, viimeistään kuuden tunnin sisällä synnytyksestä.
Ensimmäisinä päivinä maitomäärät ovat pieniä, mutta maito on erittäin laadukasta, ja erityisesti sairaat ja keskosina syntyneet lapset hyötyvät jo pienistä kolostrum-tipoista.
Lypsä ensimmäisinä päivinä käsin, kunnes maitomäärä lähtee kasvamaan. Lypsä vähintään 8 kertaa vuorokaudessa ja vähintään kerran yöllä. Mitä tiheämmin lypsät, sitä suuremmaksi maitomäärä kasvaa.
Katso video äidinmaidon lypsämisestä käsin:
Maitomäärän seuraaminen
Pidä kirjaa lypsyajankohdista ja maitomääristä. Jos määrä ei nouse riittävästi tai lähtee laskuun, lisää lypsykertoja.
Jos tavoitteenasi on lypsää kaikki maidot vauvalle, tulisi kahden viikon kuluttua synnytyksessä maitoa tulla vähintään 750 ml vuorokaudessa, vaikka vauva söisi tässä vaiheessa vähemmän. Myöhemmin maitomäärän nostaminen on haastavampaa. Kaksosäitien tavoitteena olisi hyvä olla 1000 ml vuorokaudessa kahden viikon kuluttua synnytyksestä, jos tavoitteena on antaa vain äidin omia maitoja.
Äidinmaidon säilyminen
Lypsetty äidinmaito säilyy huoneenlämmössä tunnin. Jos et anna maitoa vauvalle heti, laita maito jääkaappiin. Merkitse astiaan lypsypäivä ja kellonaika. Yli 50 ml:n maitomäärä tulee jäähdyttää ensin juoksevan kylmän veden alla. Jääkaapissa maito säilyy vuorokauden ajan. Vaihtoehtoisesti voit jäähdyttämisen jälkeen laittaa maidon pakastimeen, missä se säilyy kolmen kuukauden ajan. Erityisesti sairaalle lapselle lypsäessä on tärkeää, että kädet ja astia ovat puhtaat.
Äidinmaidon lypsäminen rintapumpulla
Katso video äidinmaidon lypsämisestä rintapumpulla: