Siirry sivun sisältöön

Maidonerityksen käynnistäminen lypsämällä

Joskus vauva siirtyy heti syntymän jälkeen lastenyksikköön tai ei imekään ensipäivinä riittävän usein tai riittävän tehokkaasti. Tällöin maidontuotannon saa hyvään vauhtiin niin, että äiti aloittaa säännöllisen lypsämisen heti synnytyksen jälkeen.

Lypsämisen aloittaminen

Maitomäärät kasvavat sitä suuremmiksi, mitä varhaisemmin ja tiheämmin rinta saa stimulaatiota. Rintoja kannattaa lypsää ensimmäisen kerran mahdollisimman pian vauvan syntymän jälkeen, viimeistään kuuden tunnin sisällä synnytyksestä.

Ensimmäisinä päivinä maitomäärät ovat pieniä, mutta maito on erittäin laadukasta, ja erityisesti sairaat ja keskosina syntyneet lapset hyötyvät jo pienistä kolostrum-tipoista.

Lypsä ensimmäisinä päivinä käsin, kunnes maitomäärä lähtee kasvamaan. Lypsä vähintään 8 kertaa vuorokaudessa ja vähintään kerran yöllä. Mitä tiheämmin lypsät, sitä suuremmaksi maitomäärä kasvaa.

Katso video äidinmaidon lypsämisestä käsin:

Maitomäärän seuraaminen

Pidä kirjaa lypsyajankohdista ja maitomääristä. Jos määrä ei nouse riittävästi tai lähtee laskuun, lisää lypsykertoja.

Jos tavoitteenasi on lypsää kaikki maidot vauvalle, tulisi kahden viikon kuluttua synnytyksessä maitoa tulla vähintään 750 ml vuorokaudessa, vaikka vauva söisi tässä vaiheessa vähemmän. Myöhemmin maitomäärän nostaminen on haastavampaa. Kaksosäitien tavoitteena olisi hyvä olla 1000 ml vuorokaudessa kahden viikon kuluttua synnytyksestä, jos tavoitteena on antaa vain äidin omia maitoja.

Äidinmaidon säilyminen

Lypsetty äidinmaito säilyy huoneenlämmössä tunnin. Jos et anna maitoa vauvalle heti, laita maito jääkaappiin. Merkitse astiaan lypsypäivä ja kellonaika. Yli 50 ml:n maitomäärä tulee jäähdyttää ensin juoksevan kylmän veden alla. Jääkaapissa maito säilyy vuorokauden ajan. Vaihtoehtoisesti voit jäähdyttämisen jälkeen laittaa maidon pakastimeen, missä se säilyy kolmen kuukauden ajan. Erityisesti sairaalle lapselle lypsäessä on tärkeää, että kädet ja astia ovat puhtaat.

Äidinmaidon lypsäminen rintapumpulla

Katso video äidinmaidon lypsämisestä rintapumpulla:

Miten saan lypsettyä enemmän maitoa?

Herumista auttavat erilaiset konstit. Voit kokeilla valella rintoja lämpimällä vedellä tai lämmittää niitä lämpöpussilla. Voit hieroa rintaa tai pyöritellä rinnanpäitä sormissasi. Voit myös kokeilla ravistella rintoja käsillä tai olkapäitä heiluttelemalla.

Myös rutiinit auttavat. Jos löydät mukavan keinon valmistautua lypsämiseen, tee niin joka kerralla. Toistojen myötä heruminen saattaa tulla automaattiseksi.

Rentoutuminen auttaa maidon herumista. Voit kokeilla katsoa samalla vauvaa tai televisiota tai kuunnella musiikkia. Älä suotta katsele maidon herumista, jos määrät ovat pienet. Voit vaikka peittää pullon näkyvistä kokonaan, jos lypsät koneella.

Jos vauva imee rintaa, voit kokeilla lypsää samalla toista rintaa. Vauva on usein paras maidon heruttaja. Voit myös samalla katsella vauvan valokuvaa, miettiä vauvaa tai silitellä häntä.

Hiero rintaa nänniä kohti eri puolilta rintaa samalla kun lypsät rintapumpulla. Voit myös kokeilla puristaa rintaa tasaisesti lypsämisen aikana.

Rintaa kannattaa vaihtaa aina, kun heruminen laantuu. Voit myös kokeilla lypsää ensin käsin, sitten pumpulla ja lopuksi vielä käsin.

Käsinlypsyä kannattaa hyödyntää pitkin päivää. Voit helposti lisätä vuorokauteen stimulaatiokertoja lypsämällä silloin tällöin lyhyesti käsin muiden lypsykertojen lomassa. Kerrallaan lypsämiseen voi käyttää 10–15 minuuttia.

Moneen sairaalatasoiseen pumppuun on saatavilla tuplasetti, jolla voit lypsää molemmat rinnat yhtä aikaa.

Vauva heruttaa maitoa rintaa imiessään kevyellä ja tiheällä imulla. Voit kokeilla samaa lypsäessä. Lypsä ensin nopeasti ja kevyesti, kunnes maito lähtee herumaan.

Voit edistää maidon herumista rintapumpun kanssa niin, että pumpun säädöissä voimakkuus on alussa pienellä mutta tiheys suurella. Tämä vastaa vauvan nypyttävää imemistä maitoa heruttaessa. Kun maitoa on alkanut herua, muuta säätöjä. Laita tiheys pienemmälle ja voimakkuus suuremmalle.