Siirry sivun sisältöön

Hieman ennenaikaisesti syntyneen lapsen ravitsemus

Rintamaito on kaikille vastasyntyneille, myös keskosille, ensisijainen ravinto.

Hieman ennenaikainen lapsi voi harjoitella syömistä rinnalla, mutta hän tarvitsee yleensä lisämaitoa imetyksen tueksi riittävän energiansaannin turvaamiseksi ja normaalin verensokeritason ylläpitämiseksi. Lisämaitona voidaan antaa synnytyssairaalassa ensisijaisesti äidin omaa lypsettyä maitoa, luovutettua rintamaitoa tai tavallista äidinmaidonkorviketta joko tuttipullosta tai nenämahaletkun kautta. Vanhemmille opetetaan nenämahaletkun käyttö ja sitä voidaan käyttää myös lapsivuodeosastolla. Nenämahaletkun kanssa voi tarvittaessa kotiutua.

Alle 1800 g:n painoisena syntynyt lapsi tarvitsee vahvistettua ravitsemusta ainakin alkuun. Rintamaitoa vahvistetaan proteiinia, kalsiumia, fosfaattia ja vitamiinia sisältävällä jauheella. Mikäli rintamaitoa ei tule riittävästi, käytetään keskosille tarkoitettua erityiskorviketta. Lapsen syntymäpainosta ja kasvusta riippuen vahvistettua ravitsemusta jatketaan joko sairaalassaoloajan tai noin laskettuun aikaan ja noin 3 kg:n painoon saakka. Perhe saa ohjeet lapsen ravitsemuksesta lääkäriltä ennen kotiinlähtöä.

Alle 2,5 kg:n painoisena syntyneen lapsen rautavarastot ovat pienet ja hän tarvitsee rautalääkitystä 2–4 viikon iästä vuoden ikään saakka. D-vitamiini aloitetaan muutaman päivän iässä ja sitä jatketaan läpi lapsuusiän.

Päivitetty 2.11.2020