Siirry sivun sisältöön

Hae apua, jos koet seksuaalista väkivaltaa

Jos koet seksuaalista väkivaltaa, älä jää tapahtuneen kanssa yksin. Seksuaalinen väkivalta on järkyttävä tapahtuma, mutta siitä voi toipua.

Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksesta on usein vaikea puhua ja avun hakeminen voi tuntua ylivoimaiselta. Vaikeat kokemukset tekisi mieli unohtaa ja torjua mielestä. Välttely voi helpottaa oloa väliaikaisesti, mutta tapahtuneesta kertominen auttaa toipumaan.

Perheen ja läheisten tuki ja läsnäolo ovat tärkeitä. Kokemuksen käsittelyn voi aloittaa siitä, että uskaltaa puhua jollekin luotettavalle läheiselle.

Aina läheiset ihmiset eivät tiedä millaista apua ja tukea tarvitset, sillä tapahtunut järkyttää myös heitä. Käänny ammattiauttajan puoleen. Avun hakeminen on järkevää. Seksuaalista väkivaltaa kokeneella on oikeus ammatilliseen apuun, joka onkin usein oleellinen osa toipumista. Auttamisjärjestelmät ovat sinua varten.

Jos paikkakunnallasi on Seri-tukikeskus, voit hakeutua sinne tutkimuksiin ja hoitoon. Muilla paikkakunnilla oikeuslääketieteelliset näytteet otetaan alueen päivystyksessä tai terveyskeskuksessa. Valtakunnallisesti apua tarjoavat monet järjestöt, kuten Raiskauskriisikeskus Tukinainen ja Rikosuhripäivystys.Tukipalveluja on mahdollista käyttää riippumatta siitä, tekeekö asiasta rikosilmoitusta.