Siirry sivun sisältöön

Mieliala synnytyksen jälkeen

Äidin mieliala herkistyy jo raskauden aikana. Synnytyksen jälkeen mielialat voivat vaihdella pakahduttavasta onnentunteesta avuttomuuden, huolen ja turhautumisen tunteisiin.

Äidin mieliala herkistyy jo raskauden aikana, jotta äiti olisi erityisen vastaanottavainen vauvan viesteille synnytyksen jälkeen. Vauvan tunteisiin eläytyminen ja vauvan ymmärtäminen on helpompaa vastaanottavaisessa ja herkistyneessä mielialassa.

Vauvan hoidon opettelemisessa on paljon työtä. Välillä hoitaminen sujuu kuin itsestään ja välillä erityisesti väsyneenä voi tuntua, ettei opi lainkaan tunnistamaan vauvan tarpeita. Erityisesti itkuisen vauvan kanssa voimavarat hupenevat nopeasti ja voi olla vaikea iloita vauvasta huonosti nukuttujen öiden jälkeen. On tärkeää olla itselleen armollinen ja antaa negatiivistenkin tunteiden ja ajatusten tulla.

Pienet hetket, vauvan uudet taidot, katseet ja hymyt tuottavat usein onnentunteita, jotka kantavat vaikeiden hetkien yli. On tärkeää löytää äitikavereita, jotta arkea voidaan jakaa. Muiden tarjoama tuki ja asioiden jakaminen auttavat nauttimaan arjen pienistä iloista väsyttävässäkin vauva-arjessa.

Jos oma mieliala ja jaksaminen mietityttävät, olo on usein jännittynyt ja huolestunut tai tuntuu, ettei pysty iloitsemaan vauvasta, on hyvin tärkeää ottaa asia puheeksi neuvolassa. Pienillä asioilla voidaan saada suurta helpotusta vauva-arkeen, kun apua uskaltaa pyytää ja ottaa vastaan. On myös vauvan etu, että äiti voi hyvin, sillä vauvan mieli kehittyy suhteessa vanhempiin.