Siirry sivun sisältöön

Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta

Lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen aina ennen kotiutumista. Kotiutuminen tapahtuu yksilöllisesti riippuen vauvan ja äidin voinnista.

Ensisynnyttäjät kotiutuvat keskimäärin 2–3 vuorokauden kuluttua synnytyksestä ja uudelleensynnyttäjät 1–2 vuorokautta synnytyksestä. Keisarileikatut äidit kotiutuvat tyypillisesti hieman myöhemmin. Jos kotiutuminen tapahtuu alle 24 tunnin kuluttua synnytyksestä, sovitaan vauvalle seurantakäynti lastenlääkärin vastaanotolle.

Jos vauvalla on kotiutuessa ikää 24–36 tuntia, sovitaan käynti hoitajan vastaanotolle. Nämä käynnit tapahtuvat synnytyssairaalassa. Neuvolaan kannattaa kuitenkin olla yhteydessä jo mielellään ennen kotiutumista ensimmäisen neuvolakäynnin sopimiseksi.

Ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen ovat mielenkiintoista aikaa. Jokainen päivä on erilainen ja vauvan käytös muuttuu kaiken aikaa. Varsin pian alkavat kuitenkin näkyä vauvan oma luonne ja tavat reagoida. Pitämällä vauvaa lähellä ja hoitamalla häntä itse alusta alkaen oppii tuntemaan vauvan nopeammin ja löytää juuri omalle vauvalle toimivan tavan hoitaa.

Vastasyntyneen kotiinlähtötarkastus

Lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen noin 1–2 vuorokauden iässä. Kotiinlähtötarkastus on lapsen terveystarkastus, jossa arvioidaan muun muassa lapsen yleistilaa. Videolla lastenlääkäri Ilkka kertoo tarkastuksesta.

Ensipäivät vauvan kanssa

Kotituminen sairaalasta on toisaalta paluu tuttuun mutta kuitenkin uuteen paikkaan. Vauva tuo mukanaan iloa, onnea, huolta ja vaivaa.