Siirry sivun sisältöön

Vastasyntyneen perushoito

Vauvan perushoito, kuten imetys, nukuttaminen ja vaipanvaihto, voi tuntua alussa epävarmalta, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Vauvaa oppii hoitamaan parhaiten itse tekemällä.

Vauvanhoidon pikaopas

  • Vaihda vaippaa tarpeen mukaan.

  • Nukuta vauvaa selällään.

  • Tarkista ja puhdista taipeet ja ihopoimut päivittäin.

  • Puhdista napatynkä huolella.

  • Imetä vähintään kahdeksan kertaa vuorokaudessa.

Vastasyntyneen perushoito

Vauvan perushoito koostuu kolmesta keskeisestä elementistä: runsaasta läheisyydestä, riittävästä ravitsemuksesta sekä puhtaudesta. Alussa otteet vauvaa hoitaessa voivat tuntua epävarmoilta, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Vauvaa oppii hoitamaan parhaiten itse tekemällä. Jokainen perhe luo omat tapansa ja rutiininsa.

Vaippaa vaihdetaan tarpeen mukaan.

Vauvan napa kannattaa tarkistaa vaippaa vaihdettaessa. Napa puhdistetaan ensisijaisesti kuivalla pumpulipuikolla.

Vauvan taipeet ja ihopoimut eli korvantaustat, kaula, kainalot ja nivuset kannattaa tarkistaa ja puhdistaa päivittäin.

Vauvan silmät saattavat helposti rähmiä. Silmät puhdistetaan päivittäin kostutetulla lapulla.

Voit kylvettää vauvan kotona, vaikka napatynkä ei olisi irronnut. Kylvetykseen riittää pelkkä vesi.

Kesällä syntyneen vauvan kanssa voi ulkoilun aloittaa yleensä nopeasti. Talvivauvojen kanssa ulkoilu aloitetaan parin viikon ikäisenä asteittain.

Nukkuminen

Suositus on, että vauvaa nukutetaan selällään. Tämä vähentää kätkytkuoleman riskiä. Hereillä ollessaan ja ihonkontaktissa vauva saa toki olla vatsallaan. Vauva nukkuu luonnostaan selällään pää sivulle kääntyneenä.

Milloin vauvan kynnet voi leikata?

Vauvan kynnet saattavat olla pitkät ja terävät. Alle kahden viikon ikäisen vauvan kynsien leikkaamista ei suositella, koska kynsivallit saattavat tulehtua herkästi. Tarvittaessa voit suojata vauvan kädet tumpuilla. Imetyksessä vauvan kädet kannattaa kuitenkin pitää paljaana, koska vauvan pitää saada kosketella rintaa syödessään.

Mistä tiedän, onko vauvalla sopivan lämmin?

Vauva jalat ja kädet tuntuvat usein viileiltä. Vauvan lämpötila kannattaakin tarkistaa niskasta. Jos niska tuntuu lämpimältä, on vauvalla sopivan lämmin.