Naisen sukupuolielinten kipu

Kipu missä puolella kehoa tahansa voi vaikeuttaa seksistä nauttimista tai ylipäätään seksuaalisen halun löytymistä. Kipuun voi liittyä häpeän, syyllisyyden ja vihankin tunteita, jos ei kyetä tyydyttävään seksuaaliseen toimintaan tai tyydyttämään kumppanin tarpeita. Kipu voi paitsi turhauttaa ja ahdistaa itseä, myös lisätä kumppanin epävarmuutta seksuaalisessa kohtaamisessa. Kivuista kärsivää ei välttämättä uskalleta koskea tai seksiin tehdä aloitetta, koska pelätään aiheutettavan vain enemmän kipua ja ahdistusta.

Kipuihin kannattaa hakea apua. Seuraavista osioista löytyy apukeinoja erilaisiin naisen sukupuolielinten kiput​​iloihin. Kumppanin kanssa on myös hyvä keskustella avoimesti kivusta sekä omista ja kumppanin toiveista seksin ja läheisyyden suhteen. Rauhallisesti etenemällä ja antamalla itselle tilaa keskeyttää tai hidastaa tahtia voidaan löytää molemmille sopiva tapa nauttia seksuaalisuudesta kivuista huolimatta.

pic Kuivat limakalvot

Emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvojen oheneminen ja kuivuus liittyvät naishormonin (estrogeenin) puutteeseen.

pic Vulvodynia

Vulvodynia on häpyalueen, ulkosynnyttimien tai ulkoisten sukupuolielinten monimuotoinen, krooninen kiputila. Tavallisin oire on yhdyntäkipu.