Minulla on kierukka. Voidaanko tutkimus tehdä normaalisti?
Kolposkopia voidaan tehdä aivan normaalisti. Myös sähkösilmukkahoito voidaan tehdä kierukasta huolimatta.
Avainsanat: Kolposkopia
Vaikuttaako kolposkopia tai sähkösilmukkahoito hedelmällisyyteen tai tuleviin synnytyksiin?
Tutkimuksilla tai hoidolla ei ole vaikutusta raskaaksi tulemiseen tai hedelmällisyyteen. Etenkin toistuvien sähkösilmukkahoitojen jälkeen ennenaikaisen synnytyksen ja ennenaikaisen lapsivedenmenon riski kuitenkin hiukan kasvaa, joskin riski on varsin pieni.
On tärkeää, että mikäli olet raskaana ja sinulle on tehty loop-hoito, kerrot asiasta neuvolassa. Joskus tarvitaan hiukan tiheämpää kohdunkaulan tilanteen seurantaa raskauden aikana.
Mikäli suunnittelet raskautta, on hyvä tarkistaa irtosolunäyte ja hoitaa mahdollinen kudosmuutos jo ennen raskautta.
Avainsanat: Kolposkopia
Voidaanko kolposkopia tehdä raskauden aikana?
Mikäli olet saanut kutsun kolposkopiaan, on sinne hyvä mennä, sillä raskaus ei ole este irtosolunäytteelle tai koepalojen otolle. Voit soittaa etukäteen poliklinikalle ja kertoa raskaudesta. Lääkäri ottaa aina raskauden huomioon hoitopäätöksissään. Tutkimus ei lisää keskenmenoriskiä tai ole vaaraksi sikiölle, joka on turvassa omassa sikiöpussissaan lapsiveden ympäröimänä kohdun sisällä.
Jos kyseessä on vain lievä muutos irtosolunäytteessä, voidaan uusi irtosolunäyte ottaa 2–3 kuukautta synnytyksen jälkeen. Myös sähkösilmukkahoito voidaan tarvittaessa tehdä raskauden aikana, mikäli kyseessä on vahva muutos.
Avainsanat: Kolposkopia
Voiko tulla tutkimukseen, vaikka minulla olisi parhaillaan kuukautiset?
Kolposkopia voidaan tehdä myös kuukautisvuodon aikaan, mikäli vuoto ei ole todella runsasta, sillä veri haittaa näkyvyyttä. Niukan vuodon lääkäri voi pyyhkiä pois pumpulipuikolla ennen tutkimusta.
Avainsanat: Kolposkopia
Usein kysyttyjä kysymyksiä kolposkopiasta
Askarruttaako kolposkopia mieltäsi? Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kolposkopiasta.
Päivitetty 2.2.2022