Terveyskeskuksessa tilanne kartoitetaan usein hoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Vastaanotolle tarvitaan mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Yhdessä lääkärin kanssa täytetään AB1-kaavake, johon tulee tiedot muun muassa aiemmista raskauksista, käytetyistä raskaudenehkäisymenetelmistä, viimeisistä kuukautisista ja arvioidusta raskauden kestosta sekä raskaudenkeskeytyksen peruste. Lähettävä lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen ja kirjaa sen löydökset kaavakkeeseen. AB1-kaavakkeen allekirjoittavat raskaudenkeskeytystä hakeva sekä lähettävä lääkäri. Verikokeella tarkistetaan veriryhmä ja hemoglobiinitaso ja virtsa- tai kohdunkaulanäytteestä tutkitaan klamydia-infektion mahdollisuus.
Raskaudenkeskeytys tehdään sairaalassa. Keskeytystä hakeva ottaa itse yhteyttä sairaalan naistentautien poliklinikkaan. Ajanvaraus poliklinikalle tehdään aikaisintaan noin raskausviikolla 6+0, jotta raskauden kohdunsisäinen sijainti voidaan varmistaa. Raskausviikkojen 12+0 tai 20+0 uhatessa täyttyä keskeytys hoidetaan ilman viiveitä, tarvittaessa jopa päivystysluonteisesti.
Naistentautien poliklinikalla keskustellaan ja tarkistetaan vielä tilanne. Raskauden kesto määritetään gynekologisella sisätutkimuksella ja emättimen kautta tehtävällä kaiku- eli ultraäänitutkimuksella. Keskeytystavoista keskustellaan ja päätetään keskeytystapa yhdessä naisen kanssa. Samalla sovitaan keskeytyksen jälkeisestä raskauden ehkäisystä. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys voidaan usein aloittaa tällä käynnillä.
Poliklinikkakäynnille tarvitaan mukaan KELA-kortti, lähetteenä toimiva AB1-lomake sekä kuvallinen henkilöllisyystodistus. Käyntiin on hyvä varata aikaa 1–2 tuntia. Poliklinikkakäynniltä voidaan kirjoittaa todistus vastaanotolla käymisestä, mutta sairauslomapäivää käynniltä ei tule. Poliklinikkamaksun lasku tulee jälkikäteen kotiin postitse.
Alaikäisen raskaudenkeskeytys
Alaikäisen raskaudenkeskeytystä hakevan vanhempiin tai muihin edunvalvojiin ei oteta sairaalasta yhteyttä, jos nuori ei sitä itse pyydä. Nuoren toivoessa myös hoitoon liittyvät asiakirjat, kuten lääkärin kertomukset ja potilaslaskut, voidaan postittamisen sijaan antaa nuorelle itselleen ja kertomukset viivästyttää siten, ettei huoltaja eikä nuori itse pääse lukemaan niitä Kanta.fi -palvelusta. Mikäli nuori toivoo, ettei huoltaja pääse näkemään kirjoitettuja reseptejä, reseptejä ei kirjoiteta sähköisesti, vaan ne annetaan paperisina.
Jos keskeytyksen hakija on ollut raskaaksi tullessaan alle 18-vuotias ja hänen tullessaan hoitoon herää huoli hänen hyvinvoinnistaan, tehdään tarvittaessa lastensuojeluilmoitus. Jos nuori on ollut raskaaksi tullessaan alle 18-vuotias ja on syytä epäillä hänen joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi, terveydenhuollon henkilökunnalla on velvollisuus tehdä sekä lastensuojeluilmoitus että rikosilmoitus. Alle 16-vuotiaat keskeytystä hakevat tapaavat aina sosiaalityöntekijän, joka arvioi hakijan kokonaistilanteen.