Siirry sivun sisältöön

Minipillerit, ehkäisykapselit ja progestiini-injektiot

Pelkkää keltarauhashormonia eli progestiinia sisältäviä ehkäisymenetelmiä ovat progestiini- eli minipillerit, ehkäisykapselit ja progestiini-injektiot. Näiden vaikutuksista seksuaalisuuteen on niukasti tutkimustietoa.

Näiden valmisteiden sivuvaikutuksina on raportoitu seksuaalisen halukkuuden laskua ja orgasmivaikeuksia. Toisaalta valmisteiden lopettamisen yleisimmät syyt ovat vuotohäiriöt, akne ja painonnousu. Mielialan lasku ja masennus on myös liitetty progestiinipillereihin, joten voi olla, että libidon lasku johtuu näistä eikä progestiinipillereiden suorasta vaikutuksesta seksuaalisuuteen.

Mielialaoireiden esiintyvyys on samaa luokkaa kuin yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Pitkävaikutteisen lihakseen pistettävän medroksyprogesteroniasetaatin (DMPA) käyttäjistä 5,8 prosenttia ja progesteroni-implantin eli kapselin käyttäjistä vain 2,5 prosenttia on raportoinut libidon laskua. Toisaalta on myös tutkimuksia, joissa yhdistelmäehkäisytablettien ja DMPA:n käyttäjien halukkuuden tai kiihottumisen välillä ei ollut merkittävää eroa.

Päivitetty 4.11.2020