Tietoa raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisesta

Kohonnutta verenpainetta esiintyy raskauden aikana noin 3–8 prosentilla odottavista äideistä.

Kohonnut verenpaine voi vaikuttaa istukan verenkiertoon ja heikentää istukan toimintaa.

Verenpaine on kohonnut, kun yläpainetta (systolinen) on vähintään 140 tai alapainetta (diastolinen) vähintään 90 elohopeamillimetriä (mmHg), tai kun yläpaine nousee raskauden lähtötasosta vähintään 30 mmHg tai alapaine vähintään 15 mmHg.

Jos verenpaine on koholla jo ennen raskautta tai se todetaan kohonneeksi ennen raskausviikkoa 20, on kyseessä niin sanottu essentielli eli krooninen verenpainetauti. Jos verenpaine kohoaa raskausviikon 20 jälkeen, verenpaineen nousu liittyy raskauteen.

Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy lisääntynyt riski pre-eklampsian eli raskauden aiheuttaman verenpaineoireyhtymän (kutsuttu myös nimellä raskausmyrkytys) kehittymiseen. Jälkimmäisessä on mukana tavallisesti myös valkuaisvirtsaisuutta ja oireita, kuten päänsärkyä, ylävatsakipua ja huonoa oloa.

Jokaisella neuvolakäynnillä seurataan verenpainetta sekä tutkitaan virtsa mahdollisen valkuaisen ja sokerin toteamiseksi. Pre-eklampsian varhainen toteaminen onkin yksi tiiviin äitiysneuvolaseurannan tärkeimmistä tehtävistä. Verenpainetta voi seurata myös kotimittauksilla, jotka antavat yleensä luotettavampia tuloksia, koska verenpainemittausta ei ehkä jännitä samalla tavalla kuin vastaanottokäynneillä. Kotimittauksissa käytettävän verenpainemittarin on kuitenkin oltava asianmukainen eli olkavarsimittari, jonka toiminta on hyvä tarkistaa neuvolakäynnillä.

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli verenpaine on kotona levosta huolimatta toistuvasti yli 150/100 mmHg, on syytä ottaa yhteys neuvolaan. Jos edellä mainitun verenpaineen nousun lisäksi esiintyy päänsärkyä, ylävatsakipua tai näköhäiriöitä, on syytä ottaa yhteys suoraan synnytyssairaalan päivystykseen. Päivystykseen on aina soitettava ennen lähtemistä synnytyssairaalaan.

 

Kyllä

Päivitetty  29.10.2020