Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun. Sitä levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös muun muassa dengue- ja chikungunyaviruksia. Zikavirusta on esiintynyt aikaisemmin Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Vuodesta 2007 alkaen virus on levinnyt Tyynenmeren saarilla ja 2014 alkaen vauhdilla Etelä- ja Väli-Amerikassa. Tapauksia on jo kuvattu myös Pohjois-Amerikassa. Zikaviruksen leviäminen edelleen uusille alueille on erittäin todennäköistä, sillä virusta levittäviä hyttyslajeja tavataan maailmalla laajasti.
Zikavirus tarttuu ensisijaisesti hyttysten välityksellä, ja vain yksittäisiä seksin välityksellä tapahtuneita tartuntoja on raportoitu. Oireiden alkamisen jälkeen zikavirusta on verenkierrossa keskimäärin noin viikon, virtsassa noin 1-2 viikkoa, mutta siemennesteessä pidempään. Sitä, kuinka kauan virus säilyy siemennesteessä taudinaiheuttamiskykyisenä, ei tiedetä. Virus häviää elimistöstä ajan mittaan, eikä se voi aiheuttaa sikiölle vaurioita tulevissa raskauksissa.
Taudin itämisaika on 3-12 päivää. Zikavirusinfektion oireita ovat kuume, silmän sidekalvotulehdus, ihottuma sekä nivel- ja lihaskivut. Tauti on useimmiten lieväoireinen tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa.
Zikavirus voidaan osoittaa veri- tai virtsanäytteestä. Veressä virusta on noin viikon oireiden alkamisen jälkeen, virtsassa jopa kuukauden. Tuoreessa zikavirusinfektiossa muodostuu myös zikavirusvasta-aineita, jotka tosin voivat ristireagoida myös muun muassa dengue- ja chikungunyavasta-aineiden kanssa.
Zikavirusinfektion on raportoitu aiheuttavan sikiölle synnynnäisiä keskushermoston kehityshäiriöitä (lähinnä pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa), mikäli äiti on altistunut infektiolle raskauden aikana. Zikavirusta on osoitettu myös lapsivedestä ja sikiön aivokudoksesta.
Zikavirusinfektioon ei ole vielä spesifistä rokotetta eikä spesifistä lääkehoitoa. Hoito on oireenmukaista. Raskaana olevia naisia suositellaan välttämään raskauden kestosta riippumatta matkoja epidemia-alueille, joilla zikavirus leviää aktiivisesti. Jos matka on välttämätön tai raskaana oleva on parhaillaan epidemia-alueella, on tärkeää suojautua hyttysen pistoilta pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin, hyttysverkoilla ja kaikissa raskauden vaiheissa turvallisilla hyttyskarkotteilla.
Miehelle suositellaan aktiiviselta zikaepidemia-alueelta palaamisen jälkeen kondomin käyttöä raskaana olevan kumppaninsa kanssa koko loppuraskauden ajan. Raskautta suunnittelevan kumppanin kanssa miehelle suositellaan kondomin käyttöä 6 kuukauden ajan oireiden päättymisen jälkeen, jos miehellä on laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio tai jos miehellä on ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita.
Spesifinen tutkiminen ei ole yleensä tarpeen epidemia-alueelta palaavalta oireiseltakaan matkailijalta, vaan muut taudit tulisi ensin sulkea pois. Käytännössä päivystysaikana näytteenottoon on tarvetta vain harvoin.
Tiedot zika-viruksen leviämisestä ja hoito-ohjeista päivittyvät sitä mukaan kun tieto viruksesta lisääntyy.