Raskausdiabeteksen hoito

Raskausdiabeteksen hoidon tavoitteena on saada äidin verensokeritaso pysymään normaalina koko raskauden ajan ja estää makrosomian ja synnytyskomplikaatioiden esiintyminen.

Hoidon toteutumisen kulmakivi on odottajan oma verensokeriseuranta. Ensisijainen hoito on terveellinen ruokavalio ja liikunta. Sopiva painonnousu raskauden aikana riippuu lähtöpainosta (katso sivu Raskausdiabeetikon painonhallinta ja liikunta). Mikäli ruokavaliolla ei saavuteta riittävää sokeritasapainoa eli paastoarvo on toistuvasti 5,5 mmol/l tai enemmän tai 7,8 mmol/l tai enemmän tunti aterian jälkeen, tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Lääkehoitona käytetään joko metformiinitabletteja, insuliinipistoksia tai molempia yhdessä. Lääkehoitoa tarvitsee noin 15 prosenttia raskausdiabetesta sairastavista äideistä. Lääkehoito lopetetaan synnytyksen yhteydessä.

Joillakin naisista raskauden aikana insuliinin heikentynyt vaikutus (insuliiniresistenssi) kudoksissa on niin voimakas, että pelkkä ruokavalio ei riitä (paastoarvo tai ennen pääaterioita oleva arvo toistuvasti 5,5 mmol/l tai enemmän tai 7,8 mmol/l tai enemmän tunti aterian jälkeen) vaan tarvitaan lisäksi lääkehoitoa.

Lääkehoito voidaan toteuttaa tablettihoitona tai insuliinihoitona. Monesti tablettihoidon rinnalle voidaan joutua aloittamaan insuliini. Kun lääkehoito aloitetaan, se jatkuu raskauden loppuun saakka.

Ensisijainen syy lääkehoidon aloittamiseen on syntyvän lapsen hyvinvointi. Raskausdiabeetikolla riski muun muassa sikiön liikakasvuun ja synnytyskomplikaatioihin on suurentunut, ja tähän voidaan vaikuttaa ajoissa aloitetulla lääkehoidolla. Lääkehoidon aloittaminen ei vähennä ruokavaliohoidon ja liikunnan tärkeyttä verensokeritason säätelijöinä.

 

Kyllä

Päivitetty