Siirry sivun sisältöön

Seksi raskausaikana

Raskausaika vaikuttaa usein seksuaalisuuteen ja sitä kautta seksielämään. Vaikutusta voi olla sekä naisen että miehen seksuaaliseen halukkuuteen.

Raskausaika vaikuttaa usein seksuaalisuuteen parisuhteessa. Seksuaalisuus on erilaista raskauden eri vaiheissa. Muutokset kehossa ja hormonitoiminnassa vaikuttavat naisen seksuaaliseen halukkuuteen. Puolison raskaus voi vaikuttaa myös kumppanin halukkuuteen.

Alkuraskaudessa voi olla pelkoa ja huolta seksiin ja erityisesti yhdyntään liittyen. Naisen keho muuttuu, ja alkuraskauden haasteet, pahoinvointi ja väsymys voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen.

Raskauden edetessä naisen seksuaalinen halukkuus voi lisääntyä. Puoliso puolestaan joutuu sopeutumaan naisen muuttuneeseen kehoon ja seksuaalisuuteen. Raskauden loppuvaiheessa kasvanut kohtu saattaa aiheuttaa rajoituksia. Tämä vaihe vaatii pareilta luovuutta sopivien yhdyntäasentojen löytämiseksi.

Synnytys lähentää paria ja voi olla naiselle seksuaalisuutta vahvistava kokemus. Synnytyksessä on läsnä samoja hormoneja kuin rakastellessa. Esimerkiksi oksitosiini eli rakkaushormoni vie synnytystä eteenpäin.