Siirry sivun sisältöön

Pakastetun alkion siirto (PAS)

Koeputkihedelmöityshoidossa siirretään yleensä yksi alkio kohtuun. Mahdolliset muut hyvät alkiot voidaan pakastaa ja käyttää tarvittaessa myöhemmin.

Alkioita voidaan säilyttää nestetyppisäiliöissä useiden vuosien ajan. Pariskunnan vastuulla on säilytykseen liittyvien sopimuksien uusiminen määrätyin väliajoin.

Nykyisillä pakastus- ja sulatusmenetelmillä yli 90 prosenttia alkioista selviytyy säilytyksestä siirtokelpoisina. Pakastetun alkion siirto voidaan toteuttaa joko naisen luonnollisessa kuukautiskierrossa tai hormonilääkkeillä tuetussa kuukautiskierrossa.

Noin joka kolmas pakastetun alkion siirto johtaa raskauteen.

Lahjasukusoluhoidot

Sukusolujen puuttuessa tai ollessa viallisia voi tulla kyseeseen lapsettomuuden hoito luovutetuilla sukusoluilla. Lahjasukusolujen käyttö on tarkkaan säädeltyä ja se edellyttää aina psykologista neuvontaa. Nykyään lahjasoluhoidot ovat mahdollisia myös julkisessa terveydenhuollossa ja myös itsellisille naisille ja naispareille.

Julkisella sektorilla käytetään sairaaloiden omien sukusolupankkien sukusoluja tai alkioita, mutta myös oman tunnetun luovuttajan käyttö on mahdollista joissakin tilanteissa. Hoitojen antamista rajoittaa mm. luovutettujen sukusolujen saatavuus ja sukusolujen luovuttajia kaivataankin jatkuvasti lisää.

Lahjasoluhoidoista voit lukea lisää Helminauha-sivuilta. Sukusolujen luovutuksesta löydät lisätietoa sukusolupankkien kotisivuilta.