Kuukautiset alkavat noin 4–7 viikon kuluttua. Kierto häiriintyy yleensä varsin vähän. Uutta raskautta voi yrittää, kun vuoto on loppunut ja raskaustesti on negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen. Mikäli ei ole raskaustoivetta, ehkäisystä huolehtiminen on tärkeää.
Keskenmenon jälkeiset ongelmat
Ongelmat liittyvät yleensä kohdun huonoon tyhjentymiseen. Vuoto voi pitkittyä ja/tai olla runsasta. Lääkkeellisessä keskenmenon hoidossa kohtu tyhjenee täydellisesti 70–80 prosentilla naisista. Uusintakaavintaan joutuu noin 5 prosenttia kirurgisesti hoidetuista keskenmenopotilaista.
Joskus kohtu voi tulehtua keskenmenoon liittyen, jolloin oireena esiintyy kipua, kuumetta ja pahaa hajua jälkivuodossa. Hoitona käytetään antibioottia ja/tai kohdun tyhjentämistä kaavinnalla joko paikallispuudutuksessa poliklinikalla tai nukutuksessa tehtävällä kaavinnalla leikkaussalissa.
Selviytyminen
Raskauden päättyminen voi aiheuttaa itkua, surua ja syyllisyyttä. Tunteista puhuminen ja surun läpikäyminen ovat tärkeitä henkisen selviytymisen ja mahdollisen uuden raskauden kannalta. Joskus keskenmenosta selviytyminen voi olla henkisesti raskasta. Mikäli koet tarvitsevasi asiantuntija-apua, asiasta kannattaa mainita hoitajalle tai lääkärille. Apua voi tarvittaessa hakea omasta terveyskeskuksesta, seurakunnasta tai kriisiavusta.
Toistuvat keskenmenot
Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu todennäköisesti aivan normaalisti. Toistuvista keskenmenoista puhutaan, jos naiselle tulee peräkkäin kolme alkuraskauden keskenmenoa tai kaksi peräkkäistä keskenmenoa, joista toinen on tapahtunut toisella raskauskolmanneksella.
Toistuvien keskenmenojen jälkeen naiselta voidaan tutkia muun muassa kilpirauhasen toiminta, poissulkea autoimmuunitauteja, kuten keliakia ja veren hyytymistaipumus. Molemmista puolisoista voidaan tutkia kromosomit. Noin 50 prosentilla toistuville keskenmenoille ei löydy selittävää syytä eikä keskenmenoja voida näin ollen ennaltaehkäistä. Sattuma on suurin syy toistuviin keskenmenoihin. Kolmenkin perättäisen keskenmenon jälkeen noin 60–70 prosentissa tapauksista seuraava raskaus sujuu normaalisti.