Raskaus kestää keskimäärin 40 viikkoa. Se jaetaan kolmeen ajanjaksoon
alkuraskaus (raskausviikot 1-12)
keskiraskaus (raskausviikot 13-26)
loppuraskaus (raskausviikot 27-40).
Kuukautisten poisjääminen on ensimmäinen merkki naisen raskaudesta.
Alkuraskaudessa pahoinvointi, väsymys ja mielialavaihtelut ovat yleisimmät oireet, jotka vaikuttavat naisen jaksamiseen arjessa. Raskaus ei kuitenkaan ole sairaus. Puolison ymmärtäväinen ja kannustava suhtautuminen voimaannuttaa odottavaa naista. Se mikä on hyväksi äidille, on hyväksi myös lapselle.
Tietoa alkuraskauden muutoksista Naistalossa:
Keskiraskauteen siirryttäessä naisen vointi yleensä paranee. Raskauden edetessä kohdussa kasvava vauva muuttaa naisen kehoa ja ulkomuotoa. Nainen yleensä sietää ajoittaista fyysistä epämukavuutta, koska sen ajatellaan kuuluvan raskauteen.
Isälle tai puolisolle vauvan olemassaolo konkretisoituu keskiraskauden aikana. Tällöin vauvan sydämenlyönnit ovat jo kuultavissa ja potkut tunnettavissa äidin vatsanpeitteiden läpi. Ultraäänikuvassa vauvan piirteet näkyvät selvästi. Loppuraskaudessa, kun vatsa kasvaa, hyvän asennon löytäminen ja oman kehon rajojen hahmottaminen voivat olla naiselle haasteellisia arjen toiminnoissa. Vaikka raskaana oleva nainen muuttuu ulkoisesti, sisimmässään hän on sama ihminen kuin ennenkin. Naisen tulee ymmärtää, että hän voi näyttää aidosti hyvältä myös odotusaikana. Puolison hyväksyntä, ymmärrys ja välittäminen rohkaisevat naista iloitsemaan naisellisuudestaan loppuraskaudessa.
Keski- ja loppuraskauden keskeisistä asioista on kerrottu Naistalossa:
Raskauteen ja synnytykseen liittyvistä mieltä askarruttavista asioista kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa äitiysneuvolassa ja synnytyssairaalassa. Lisäksi Naistalossa on saatavilla tietoa raskaudenaikaisista muutoksista ja yleisistä huolenaiheista sekä raskauden ajan ongelmista.
Raskautta voi huomioida esimerkiksi
kannustamalla ja kehumalla. Pienetkin positiiviset eleet ja sanat voimaannuttavat herkistynyttä odottajaa.
keskustelemalla molempien ajatuksista, toiveista ja peloista. Asioiden pohtiminen yhdessä lähentää yleensä puolisoita.
olemalla mukana äitiysneuvolassa. Ensimmäinen ultraäänikuva vauvasta saa lapsen tuntumaan todelliselta. Lisätietoa alkuraskauden tutkimuksista Naistalossa:
osallistumalla perhevalmennukseen ja isäryhmiin sekä käymällä tutustumiskäynnillä synnytyssairaalassa, jos siihen on mahdollisuus.
ottamalla kontaktia kohdussa olevaan vauvaan tunnustelemalla vauvan liikkeitä ja kuuntelemalla sydänääniä. Vauvalle voi jutella, hyräillä, laulaa ja soittaa musiikkia. Kohdussa oleva vauva kuulee äänet.
tekemällä ruokaa ja kotitöitä.
olemalla mukana vauvan tavaroiden hankinnassa.
kantamalla painavat kassit ja tavarat odottajan puolesta.
ottamalla vastuuta omista terveellisistä elämäntavoista. Tupakoinnin, päihteiden käytön, ruokailu- ja liikuntatottumusten muuttaminen terveyttä parantaviksi asioiksi, saattavat antaa aiheen omaan elämäntaparemonttiin.