Valkovuoto raskauden aikana

Raskaudenaikaiset hormonimuutokset saattavat lisätä valkovuodon määrää. Joskus runsas valkovuoto saattaa liittyä emättimen tulehdukseen, joka on syytä tutkia.

 

Emättimessä on aina jonkin verran valkovuotoa, mikä on normaalia. Emättimen limakalvot erittävät nestettä ja kohdunkaula erittää limaa. Valkovuodon määrä ja laatu vaihtelevat kuukautiskierron mukaan ja raskauden eri vaiheissa estrogeenihormonin vaikutuksesta. Valkovuodon lisääntyminen saattaa olla seurausta raskaudenaikaisista hormonimuutoksista, mutta joskus runsas valkovuoto saattaa liittyä emättimen tulehdukseen.

Emättimessä on aina jonkin verran bakteereita. Runsas maitohappobakteerikanta on hyödyllinen limakalvojen toiminnan kannalta. Jotkut voivat saada apua runsastuneeseen valkovuotoon apteekista saatavista maitohappobakteereja sisältävistä emätinpuikoista, jotka normalisoivat emättimen pH-arvoa ja bakteerikantaa.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos valkovuotoon liittyy kirvelyä virtsatessa, voimakasta pahaa hajua, alavatsakipuja, verensekaista vuotoa tai muita yleisoireita.

 

Kyllä

Päivitetty